Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Grad Kutina – digitalno i transparentno prema građanima

Kutina “uskočila u vlak digitalizacije”

Kutina "uskočila u vlak digitalizacije"

U Kutini je na konferenciji za medije predstavljen drugi dio projekta Otvoreni Grad – grad Kutina. To je web platforma koja građanima pruža niz elektroničkih usluga koje se odnose na informiranje ili komunikaciju s gradskim službama, te daje uvid u funkcioniranje Grada i to sve na jednom mjestu.

Projekt je predstavio gradonačelnik Zlatko Babić sa suradnicima

 

 

Podsjetimo, u prvom poglavlju projekta već postojećem Sustavu informiranja građana dodan je iProračun, implementiran i predstavljen prije godinu dana čime je na transparentan način prikazan gradski proračun.

 

 

Web platforma moja.kutina.hr dobila je sada još novih servisa – Financijske kartice, Otvoreni podaci, mojProračun, iTransparentnost, a u najavi su i Digitalni obrasci. Time će građani Kutine dobiti jedinstveno web mjesto za sve važne informacije, ali i digitalne servise koji će im olakšati i ubrzati administrativne procese prema Gradu.

Grad Kutina strategiju razvoja oslanja na naprednim tehnološkim i digitalnim rješenjima, a svoje aktivnosti i smjernice djelovanja stavlja ponajprije u službu svojih građana.

 

 

Digitalizacija pridonosi efikasnijem upravljanju Gradom, optimizaciji investiranja, ostvarivanju ušteda i bržem donošenju odluka, što za građane u konačnici znači kvalitetniji i bolji životni standard.

 

 

Predstavljanju projekta prisustvovali su i Tomislav Knežević i Gordana Vlahović, direktorica LIBUSOFT CICOM-a koji je Grad odabrao za partnera na ovom projektu, te pročelnik Upravnog odjela za financije, Ivan Crnac.

Tomislav Knežević, LIBUSOFT CICOM

 

 

Pročelnik Crnac istaknuo je kako  je cilj digitalizacije maksimalna suradnja s građanima kroz aktivno uključivanje građana u komunikaciju s Gradom, zbog čega je od iznimne važnosti nastojanje da se građanima približe relevantne informacije.

 

 

Digitalizacija gradske uprave ove je godine znatno olakšala rad i komunikaciju s građanima uslijed korona krize. Grad Kutina još  je 2005. krenuo u smjeru potpune digitalizacije gradske uprave. Sve informacije građani mogu istražiti na platformi Otvoreni grad koju mogu pronaći putem web stranice https://moja.kutina.hr/

 

Što sve građani Kutine mogu pronaći na moja.kutina.hr?

SIG – Sustav informiranja građana, digitalni je servis koji ubrzava proces obrade i praćenja predmeta. Servis potpuno otvoren prema građanima putem kojeg imaju mogućnost uvida u svoje predmete u svim fazama rješavanja. Servis je dostupan putem računala, tableta ili mobilnog uređaja, a sve informacije se generiraju u realnom vremenu uz autentifikaciju.

iProračun brzo, točno i ažurno građanima prezentira sve relevantne informacije vezane uz proračun. Daje detaljan pregled gradskog proračuna, uvid u glavne gradske prihode, investiranje u školstvo, zdravstvo, vrtiće, kulturu, sport, poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu i sve ostale informacije važne za održavanje i podizanje standarda naprednog grada po mjeri svojih stanovnika. Gradu pak, ovaj sustav omogućava kvalitetnu komunikaciju s građanima što u konačnici učvršćuje povjerenje i jača osjećaj sigurnosti.

Financijske kartice  siguran je i diskretan servis putem kojeg građani imaju uvid u izdane gradske račune te mogućnost plaćanja putem 2d bar koda. Servisu se pristupa putem autentifikacije, a svi podaci su aktualni i ažurirani te dostupni u bilo kojem trenutku.

Otvoreni podaci daju građanima cijeli niz različitih javno dostupnih informacijama o Gradu – prikaz relevantnih statističkih, brojevnih i raznih drugih pokazatelja sistematiziranih na jednom centralnom mjestu. Između ostalog mogu prikazivati podatke Državnog zavoda za statistiku (o stanovništvu, broju rođenih i umrlih, migracijama stanovništva, zaposlenosti, građevinarstvu, turizmu, školstvu, prometu…).

mojProračun, moderna aplikacija za participativno budžetiranje koja građanima pruža mogućnost da na jednostavan način, kroz intuitivno online rješenje, iskažu svoje mišljenje i predlože kako treba usmjeriti sredstva proračuna za predstojeću godinu. Grad Kutina želi znati mišljenje građana i čuti njihove želje. Argumentirani i utemeljeni prijedlozi dobrodošli su i biti će uvršteni u gradske planove.

iTransparentnost je online aplikacija koja na dnevnoj bazi daje pregled svih isplata iz Proračuna Grada prema pojedinim pravnim subjektima. Građani će moći u pretraživaču pronaći podatke o isplatama za proračunsku godinu, a klikom na pojedinu stavku dobiti dodatne informacije koje su sadržane u financijskim izvještajima Grada. Ne može transparentnije. Grad Kutina uvažava svoje građane, otvarajući im uvid u financije to će još jednom dokazati.

Uskoro na moj.kutina.hr

Digitalni obrasci, servis za online ispunjavanje i predaju obrazaca ispuniti će očekivanja mnogih građana. Brzo i jednostavno ispuniti i predati obrasce putem digitalnog servisa donedavno je bila samo ideja, ali ne i za gradsku upravu u Kutini. Digitalizacija stiže i u najkompleksniji dio administrativne komunikacije s Gradom. Uskoro će biti moguće ispuniti, predati i pretraživati različite obrasce putem online servisa koji pojednostavljuje proces, štedi vrijeme i otklanja dvojbe oko toga što i kako ispuniti i kome predati.

 

Kutina2Kutina 5Kutina 4Kutina 3

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.