Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Uspješno završen prelazak na novi DVB-T2 sustav u cijeloj Republici Hrvatskoj

HD kvaliteta slike na području cijele RH, jači signal i bolja pokrivenost stanovništva

HD kvaliteta slike na području cijele RH, jači signal i bolja pokrivenost stanovništva

Prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa službeno je završen 12. studenog 2020. godine gašenjem DVB-T i uključivanjem DVB-T2 odašiljača u D8 regiji koja obuhvaća Splitsko-dalmatinsku i dio Dubrovačko-neretvanske županije.

DVB-T2 tehnologija konačno donosi HD kvalitetu slike na području cijele Republike Hrvatske, jači signal te bolju pokrivenost stanovništva koja sada iznosi 99%.

Prisustvujući prelasku u posljednjoj digitalnoj regiji na objektu Labinštica, član Uprave i direktor OIV-a Mate Botica rekao je kako je prije otprilike tri tjedna započeo proces prelaska na novi sustav, a time i novo digitalno doba za sve gledatelje zemaljske televizije.

Nova tehnologija donosi jači, robusniji signal, veću pokrivenost stanovništva, a nova mreža je otpornija i na smetnje. Dakle, od sada će televizijske sadržaje u novoj tehnologiji moći pratiti stanovništvo cijele Hrvatske. Signali se odašilju s naših 214 većih i 32 manja objekta“, istaknuo je Botica te dodao kako su dobro obučeni i pripremljeni stručnjaci OIV-a posao priveli kraju bez većih problema.

Ovom prilikom želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali na projektu, a koji je unatoč svim objektivnim preprekama koji su nam se našle na putu uspješno izvršen u zadanom roku, sve sukladno dozvoli koju je izdala Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti“, naglasio je Botica.

Podsjetimo, nakon HAKOM-ove odluke o odgodi iz ožujka, u srpnju je konačno donesena nova dinamika prelaska koja je u potpunosti ispunjena prema planu. Prilikom prelaska na novi sustav obavljene su i sve promjene kanala na svim mrežama digitalne zemaljske televizije kako gledatelji ne bi trebali više puta pretraživati kanale na svojoj prijamničkoj opremi.

Gledatelji koji su prije prelaska imali mogućnost praćenja samo HRT1, HRT2, RTL i NOVATV programa, sada mogu pratiti i HRT3, HRT4, RTL2 i DomaTV program. Dodatno, ovim prelaskom otvorila se mogućnost uvođenja novih sadržaja i dodatnih usluga kao što je primjerice hibridna televizija HbbTV, ali i oslobađanje radiofrekvencijskog spektra za daljnji razvoj mobilnih usluga.


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.