Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska – desetljeće rada u novom prostoru

Čitanje je važan čimbenik u psihofizičkom razvoju djeteta

Čitanje je važan čimbenik u psihofizičkom razvoju djeteta

U povodu 10 godina rada u novoj zgradi, u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“ Novska, uz Dan hrvatskih knjižnica otvorena je izložba „Nova zgrada, nove mogućnosti“.

Ravnateljica Knjižnice, Darija Jež

 

 

Kao kulturno-informacijski centar svakoga grada, knjižnica nije samo mjesto posuđivanja i čitanja knjiga, već puno više od toga, istaknula je Jež

 

 

Na 900 m2 knjižnica ima Odjel za odrasle, igraonicu sa dječjim odjelom, čitaonicu, studijski odjel sa referentnom zbirkom, teen odjel i odjel struke.

 

 

Lijep i funkcionalan prostor objekta pružio je kroz proteklo razdoblje članovima i korisnicima brojne programe, književne susrete, izložbe, pričaonice i igraonice, pri čemu je naglasak stavljen na rad s djecom i mladima. Knjižnica predstavlja mjesto susreta ljubitelja knjiga, učenja i znanja.

 

 

U skladu s novim okolnostima, dio usluge knjižnice prebačen je tako u tzv. virtualni svijet, kako bi bio dostupan on-line na stranicama Knjižnice i društvenim mrežama, a otvoren je i You Tube kanal

 

 

 Niz programa namijenjen je djeci i mladima, pa se tako osim programa „Sepetić pun priča“ provode i projekti „Knjižnica na plaži“ i „U zemlji Dječurliji“ koji svojim najmlađim korisnicima približava naviku čitanja od najranije dobi, ističući važnost čitanja u psihofizičkom razvoju djece, istaknula je Jež.

 

 

Prigodom otvorenja izložbe gradonačelnik Marin Piletić je rekao: „Knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“, dala je veliki doprinos književnoj riječi i kulturnom životu Novske“.

Prema zapisima u „Izvješću Matice hrvatske“, Novska knjižničarstvo baštini od 1876. godine, prva samostalna knjižnica i čitaonica u Novskoj pod nazivom „Narodna knjižnica i čitaonica Novska“ osnovana je 1951. godine. Od 1960. godine knjižnična i čitaonička djelatnost djeluje pri „Radničkom sveučilištu“, kasnije „Narodno sveučilište Novska“, a od 4. listopada 1996., kao samostalna ustanova osnovana je Gradska knjižnica i čitaonica „Ante Jagar“ Novska.  Ime je dobila po marijanskom pjesniku Anti Jagaru rođenom i umrlom u Novskoj (1867. – 1899.)

 

GKC_2GKC_3GKC_4


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.