Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

“Dnevni centar za starije osobe Novska”

Za ugodniji i kvalitetniji život osoba starije životne dobi

Za ugodniji i kvalitetniji život osoba starije životne dobi

Grad Novska u partnerstvu s Dnevnim centrom za starije i nemoćne osobe Sisak, Centrom za socijalnu skrb Novska i Gradskim društvom Crvenog križa Novska, započinju provedbu projekta „Dnevni centar za starije osobe Novska“.

Cilj projekta je „unaprjeđenje i opremanje socijalne infrastrukture sa svrhom prevencije institucionalizacije te razvoja i dostupnosti mreže izvaninstitucijskih usluga za starije osobe na području Grada Novske“.

– Važnost ovog projekta je uključiti starije stanovnike, povećati im kvalitetu života, uključiti ih u jedno normalno funkcioniranje zajednice i brinuti o njihovom zdravlju, kazala je Ružica Čakširan, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Sisak. Istaknula je važnost skrbi za starije, posebno o onima koji više nemaju obitelji.

 

 

Za vrijeme provođenja projekta, biti će osiguran i prijevoz za slabije pokretne i povratak u njihov dom nakon boravka u Dnevnom centru Novska, što će voditi Crveni križ Novska. Prema riječima ravnateljice Čakširan, tijekom boravka u Dnevnom centru korisnici će imati stručnih djelatnika i terapeuta, provoditi će se razne cjelodnevne aktivnosti, a korisnici će imati i obrok.

– Zaista sam sretna da se u Novskoj stvorila jedan odlična ekipa jako mladih ljudi koji znaju što žele i kako to provesti, a mi ćemo sa svojim iskustvom učiniti sve da ovaj projekt saživi i da živi dugo, naglasila je Ružica Čakširan, ravnateljica Dnevnog centra za starije i nemoćne osobe Sisak.

Dnevni centar za starije osobe Novska biti će smješten u bivšoj zgradi novljanskih komunalnih tvrtki. Obaviti će se rekonstrukcija objekta za pružanje usluga starijim osobama, nabaviti će se potrebna oprema te dva vozila za rad Dnevnog centra. Gradonačelnik Marin Piletić

 

 

Ukupna vrijedno projekta je 10,7 milijuna kuna osiguranih iz fondova EU, programa Konkurentnosti i kohezije, za socijalno uključivanje i zdravlje.

Projekt, „Aktivna treća dob“  u Novskoj već provodi Gradsko društvo Crvenog križa Novska, koji su se sada priključili i provedbi novog projekta. Provode i socijalni program, „Kandidiraj se i pomozi“,   kroz koji je zaposleno 40 žene, koje skrbe u kućama za 400 starijih  na području Grada Novske.

 Gradonačelnik podsjeća i na  projekt „Zaželi“, a usmjereni su prema brizi za starije, kaže, „uskoro kreće i 2. faza „Zaželi – program zapošljavanja žena“, koji će provoditi Grad Novska, projekt također zapošljava 40 žena i skrbi za još 400 starijih osoba, te kroz projekt LAG-a „Zeleni trokut, 20 žena i 200 korisnika“.

Projekt „Dnevni centar za starije osobe Novska“ pripremila je Razvojna agencija NOVSKA, projekt je prošao,  Gradu Novska donosi sredstva kojima se uređuje još jedna zgrada, a starije osobe dobivaju primjeren i uređen prostor za svoj dnevni boravak.

 

DOM_2

DOM_8

DOM_7


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.