Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Sisački Centar za socijalnu skrb obilježava “Dječji tjedan”

Volite svoju djecu i nikad ih ne tucite!

Volite svoju djecu i nikad ih ne tucite!

Sisački Centar za socijalnu skrb danas je na Gradskoj tržnici obilježio je „Dječji tjedan“ koji se tradicionalno obilježava u prvom punom tjednu listopada.  Svake godine „Dječji tjedan“ obuhvaća sve više djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju Društva „Naša djeca“.

Obilježavajući Dječji tjedan, želi se naglasiti potreba uvažavanja dječjih prava koja su djeci priznata Konvencijom o pravima djeteta, naglasila je ravnateljica sisačkog Centra za socijalnu skrb, Alenka Ljubešić

 

 

Danas na Gradskoj tržnici prezentiran je projekt „Mobilni tim u zajednici“. Projekt se provodi u partnerstvu sa Sisačko-moslavačkom županijom i daruvarskim Centrom za socijalnu skrb

 


U suradnji sa OŠ Sela, sutra će se održati i radionica na temu prava djeteta i predavanje za nastavnike.

Ljubešić ističe kako je bitno odaslati poruku kako je obitelj najvažnija i kako bi društvo trebalo pomoći roditeljima da osiguraju dovoljno vremena za svoju djecu, jer kvalitetno vrijeme posvećeno djeci ništa drugo ne može zamijeniti.

 

 

Nevidljiva očima obitelji, a često i cijelog sustava, djeca sa svojim problemima često ostaju prepuštena sama sebi

 


Roditelji su, bez sumnje, najznačajniji i najodgovorniji faktor u odgoju djeteta, ali za stvaranje društvenog ozračja u kojem se poštivaju prava djece, odgovorni su svi odrasli, rekla je Ljubešić

 

 

Iako su postignuti pozitivni pomaci na ovom polju, potrebna je bolja međuresorna suradnja jer stručnjaci iz različitih sustava definiraju najbolji interes djeteta različito, pa su im i postupanja često suprotna, upozorila je ravnateljica Centra.

 

 

Količina vremena koju roditelji posvećuju djeci često je zabrinjavajuća što direktno utječe i na njihovo mentalno zdravlje.

 

 

Društvo bi trebalo pomoći roditeljima da usklade profesionalni i obiteljski život, smatra Ljubešić

 


Konvencija o pravima djeteta ističe da je država dužna osigurati pomoć i potporu roditeljima u odgoju djece.

 


Na pitanje da li misli da roditelji u Hrvatskoj i dalje tuku djecu, Ljubešić je odgovorila

 

 

Potrebno je kontinuirano educirati roditelje o nenasilnim metodama odgoja.

 


Druga je krajnost je bezuvjetno popuštanje djetetu što je također loše, jer dijete gubi vodstvo i strukturu i „ostaje bez kompasa“.

 

 

Moto Dječjeg tjedna je „Ljubav djeci prije svega!“ Volite svoju djecu, igrajte se s njima i nikad ih ne tucite jer batina nije iz raja izašla, već sa jednog sasvim drugog mjesta.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.