Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Zastupnica Petir i načelnica Karagić traže otvaranje graničnog prijelaza u Hrvatskoj Dubici

Nužna je prekategorizacija

Zastupnica u Hrvatskom saboru Marijana Petir uputila je danas zamolbu potpredsjedniku Vlade RH i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću i ministru vanjskih i europskih poslova Gordanu Grlić Radmanu za pomoć u rješavanju statusa graničnog prijelaza u Hrvatskoj Dubici koji je u potpunosti zatvoren od pojave  Covid  19  virusa a što uzrokuje niz problema tamošnjem stanovništvu. Na taj je problem zastupnicu Petir upozorila načelnica Općine Hrvatska Dubica Ružica Karagić i zamolila je za pomoć. 

Petir je u svom dopisu ministrima istaknula da je granični prijelaz Hrvatska Dubica-Kozarska Dubica prekategoriziran 2013.  godine  iz GP za međunarodni promet u GP za malogranični promet. Razlozi tomu nisu poznati jer je to prijelaz koji prema broju prelazaka spada u kategoriju međunarodnog. Prema podacima iz PGP Hrvatska Kostajnica, na ovom prijelazu je od 1.1.2019.-1.1.2020. godine evidentirano 636112 prelazaka putnika, odnosno dnevno 1000-1800 osoba. U prva tri  mjeseca  ove  godine,  do kada je prijelaz bio otvoren, evidentirano je 107221 putnika koji su prešli granicu. Prijelazi u Jasenovcu i Hrvatskoj Kostajnici udaljeni su 15 i 22 kilometra od središta Općine, a u ljetnim mjesecima su gužve i kilometarske kolone i na prijelazu u Hrvatskoj Dubici i na susjednim prijelazima.

Stanovnici  općine Hrvatska Dubica iskazivali su i prije nezadovoljstvo što je GP postao malogranični jer je to značilo niz ograničenja za sve njih koji tamo žive i diskriminciju u odnosu na stanovnike iz drugih dijelova Hrvatske koji prelaze taj GP.

 Određeni broj stanovnika Hrvatske Dubice radi u Kozarskoj Dubici, neki od stanovnika obrađuju poljoprivredno zemljište s druge strane granice,  neki učenici idu tamo u školu, a ima i nemali broj obitelji kojima djeca žive i rade u Kozarskoj Dubici, a roditelji (uglavnom starije životne dobi) žive u Hrvatskoj Dubici te im djeca dolaze kako bi se skrbili za njih, odvezli ih k liječniku i slično. Upravo zbog te razdvojenosti obitelji, ima slučajeva kada osoba umire u jednoj državi, a sahranjuje se u drugoj.

 Zbog svega navedenog, Petir je tražila od nadležnih ministara da u okviru svojih nadležnosti poduzmu potrebne aktivnosti za otvaranje graničnog prijelaza u Hrvatskoj Dubici ,ali i da se ovaj problem trajno riješi na način da se provede prekategorizacija graničnog prijelaza Hrvatska Dubica iz GP za malogranični promet u GP za međunarodni promet.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.