Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

Reakcija gradonačelnika Popovače na incidentne situacije koje su izazvali pojedinci

“Pojedini članovi romske zajednice svojim neodgovornim, bahatim i nekulturnim ponašanjem nastavljaju terorizirati sumještane”

"Pojedini članovi romske zajednice svojim neodgovornim, bahatim i nekulturnim ponašanjem nastavljaju terorizirati sumještane"

Nastavno na incidentne situacije koje su proteklog vikenda izazvali pojedini pripadnici romske nacionalne manjine, gradonačelnik Josip Mišković uputio je izraz osude takvih ponašanja:
„Oštro osuđujem nedolična ponašanja pojedinih pripadnika romske nacionalne manjine kojima građani Grada Popovače učestalo svjedoče, a posebno su bila izražena proteklog vikenda kroz remećenje javnog reda i mira uz pucnjavu iz vatrenog oružja, divljanje vozilima po užem središtu grada kao i nanošenjem fizičkih ozljeda sugrađanima. Sva naša nastojanja u smjeru postizanja uspješne socijalizacije Roma, poglavito onih s prebivalištem u Donjoj Vlahiničkoj, očito nažalost nije urodila plodom. Svakodnevne pritužbe većinskog stanovništva na ponašanje pojedinih pripadnika ove manjine ukazuju na manjkavost sustava koji je očigledno jako zakazao kada se radi o Romskoj zajednici na našem području.
Grad Popovača kontinuirano nastoji kroz aktivnosti koje su u njegovoj nadležnosti (izgradnja komunalne infrastrukture u naseljima, pomoć u stjecanju osnovnih stambenih uvjeta) osigurati pretpostavke za integraciju Roma u lokalnu zajednicu i kvalitetan suživot sa ostalim građanima. No pojedini članovi romske zajednice svojim neodgovornim, bahatim i nekulturnim ponašanjem nastavljaju terorizirati sumještane. Osim remećenja javnog reda i mira, verbalnih ispada te paljenja različitih vrsta sekundarnih sirovina, prije svega to se odnosi na strahovito divljanje osobnim automobilima i kombi vozilima ulicama Grada. Unatoč nizu pokušaja i razgovora koji su vođeni između lokalne samouprave, nadležnih institucija te pripadnika romske nacionalne manjine i ostalih mještana, ništa se na bolje nije promijenilo. Dapače, upravo suprotno, među građanima Popovače danas vlada strah pri izlasku u šetnju gradom i osjećaju se nesigurno što je potpuno nedopustivo.
Kao gradonačelnik sam u više navrata zatražio snažniju intervenciju odgovornih unutar sustava i u smislu represivnih mjera, ali i u smislu snažnije kontrole dodjele socijalnih pomoći. Apeliram i ovim putem na nadležne institucije da adekvatno reagiraju kako bi Popovača ostala sigurno mjesto za život svih njeznih građana“.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.