Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Održana promocija knjige ‘Lipovljani tragom povijesti’

Bogatstvo povijesnih podataka na više od 400 stranica

Bogatstvo povijesnih podataka na više od 400 stranica

Na čak 433 stranice, uz 30 poglavlja i 213 fotografija, Lipovljani su dobili knjigu o događajima iz svoje povijesti unazad dva stoljeća postojanja. ‘Lipovljani tragom povijesti autora Ivana Certića vrijedna je i do sada vjerojatno najbogatija knjiga lipovljanskim povijesnim događajima.

Osim što je bogata građom, knjiga je zanimljiva i po tome što je tiskana 8 i pol godina nakon smrti autora Ivana Certića, rođenog Lipovljanca, koji je preminuo u 71. godini ne završivši knjigu. Rad je završio i knjigu uobličio Dragutin Pasarić iz Kutine, novinar, publicist i doajen kroničarstva i izdavaštva na širem kutinskom području, s kojim je autor i započeo rad na ovoj knjizi u Kutini, u kojoj je s obitelji živio od 1985. godine. No, bolest je bila brža, pa je Ivan Certić 5. prosinca 2011. preminuo, a iza njega je ostala bogata zbirka podataka i fotografija, koje je trebalo u duhu knjige obraditi i uvrstiti među završena poglavlja.

Knjigu ‘Lipovljani tragom povijesti’ grafički je uredio Krešimir Certić, sin Ivan Certića, a izdali su je Ogranak Matice hrvatske u Lipovljanima na čelu s Melitom Lenička i DVD Lipovljani. Urednik knjige je već spomenuti Dragutin Pasarić, koji je knjigu i promovirao u Lipovljanima, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske.

“U 30 poglavlja sadržaj knjige donosi prikaze od turskih provala, bogate vjerske i školske prošlosti 18. stoljeća, okolnosti dvaju svjetskih ratova, administrativnih promjena, gospodarskog razvoja… Zahvalno treba prepoznati napore Ivana Certića, u listanju starih novina, obiteljskih albuma, zapisnika raznih društava, župnih i školskih spomenica. Kao rođeni Lipovljanac prihvatio se izazovnog bilježenja života jedne manje sredine svjestan stroge i vrlo osjetljive kritike svojih sumještana u očuvanju lokalne povijesne memorije” rekao je Pasarić.

Promociji knjige prisustvovali su i svi članovi obitelji Ivana Certića, a svečanom ozračju promocije doprinijele su i ‘Kutinske dunje’, članice ženske vokalne skupine, u kojoj pjeva i Ivanka Certić, supruga autora promovirane knjige. Svima koji su radili na izdavanju knjige ‘Lipovljani tragom povijesti’, najsrdačnije je čestitala i zahvalila zamjenica načelnika Općine Ljiljana Tomić. Općina Lipovljani podržala je nastojanje Ogranka Matice hrvatske da ova knjiga bude tiskana i za to je odvojila značajna financijska sredstva iz proračuna Općine, kroz Matičin program izdavaštva.

 

TragLipovljaTragomTrag l

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.