Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Koje je vaše sigurno mjesto?

Svatko dijete treba osobu od povjerenja i sigurnu luku

Svatko dijete treba osobu od povjerenja i sigurnu luku

Udruga SOS Dječje selo Hrvatska održala je Nacionalnu kick-off konferenciju u okviru europskog projekta (REC) ‘Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece – integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi’.

Postoji li sigurno mjesto za svakoga od nas? Kada smo nezadovoljni, tužni, nesigurni treba nam osoba od povjerenja, oslonac i mjesto koje osjećamo kao svoju sigurnu luku.

Nažalost, mnoga djeca i mladi tijekom odrastanja bila su izložena brojnim traumatskim iskustvima te su život morala nastaviti u sustavu alternativne skrbi gdje su uz njih stručnjaci koji im svojim znanjima nastoje pomoći da zacijele svoje rane i s punim samopouzdanjem krenu u samostalni život. Da bi se djeci i mladima mogla pružiti najbolja moguća skrb pred stručnjacima je stalna potreba za učenjem i usavršavanjem.

Upravo takvi stručnjaci glavni su akteri novog projekta SOS Dječjeg sela Hrvatska pod nazivom ‘Sigurna mjesta i nesmetan razvoj djece – integriranje praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi’, koji je predstavljen na kick-off konferenciji.

Na samom početku sve je prisutne pozdravila nacionalna direktorica Udruge SOS Dječje selo Hrvatska, Višnja Tuškan-Krupić, nakon koje je savjetnica Pravobraniteljice za djecu, Lidija Petrović, istaknula važnost ove teme u svijetu stručnjaka iz alternativne skrbi.

S ciljem isticanja integriranja praksi temeljenih na znanjima o traumi u sustav alternativne skrbi, doc.dr.sc. Ivana Maurović predstavila je istraživački rad, te vrlo zanimljiv način iznijela stvarne slučajeve iz prakse.

Koliko je važno razgovarati s djecom i mladima na ovu temu, te mlade uključiti u proces edukacije profesionalaca znaju mlade osobe s iskustvom života u alternativnoj skrbi. Kruno Topolski i Ivan Šarić kao mlade osobe s iskustvom života u alternativnoj skrbi govorili su “iz vlastitih cipela”, te sve stručnjake zamolili da na trenutak izuju svoje i obuju njihove cipele. Kroz osobne price uspjeli su doprijeti do stručnjaka u publici, a neki od njih iskreno su priznali da im je bilo puno teže nositi cipele mladih osoba, nego svoje vlastite.

Pred kraj ovog lijepog druženja Krešimir Makvić, zagovaratelj dječjih prava Udruge SOS Dječje selo Hrvatska i nacionalni koordinator projekta, predstavio je rezultate provedenog mapiranja o znanjima o traumama, te najavio početak projekta.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.