Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Europski tjedan mobilnosti u Kutini od 16. do 22. rujna

„Mobilnost s nultim emisijama za sve“

„Mobilnost s nultim emisijama za sve“

Posljednjih nekoliko godina održava se Europski tjedan mobilnosti kojim se na prikladan način želi ukazati na sve prednosti pješačenja, bicikliranja i ostalih načina kretanja bez emitiranja štetnih plinova. Osim što se na ovaj način potiče zdrav život i rekreacija, potiče se i promišljanje o sigurnosti u prometu i zaštiti okoliša s druge strane.

Grad Kutina se uključio i ove godine u obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u suradnji s Turističkom zajednicom grada Kutine te će se u idućih par dana nastojati skrenuti pažnja na sve  čime se može potaknuti ljude na korištenje bicikala, romobila i alternativnih vrsta prijevoza.

Europski tjedan mobilnosti pruža priliku za razmišljanje o stvarnoj namjeni naših gradskih ulica i razmatranja konkretnih rješenja za izazove kao što su onečišćenje zraka i zagađenje bukom, prometna zagušenost, prometne nesreće i zdravstveni problemi. Grad Kutina prepoznaje važnost ove inicijative, odnosno važnost podizanja svijesti građana o šteti koju sadašnji trendovi urbane mobilnosti nanose okolišu i kvaliteti života.

Kako bi poboljšali prometnu infrastrukturu, Grad Kutina je i u 2020. godini kroz sufinanciranje sa SMŽ obnovio  četiri dionice županijskih cesta, LC 37139 Malo Vukovje – Gojlo, LC 33073 Jamarice-Janja Lipa, LC 33069 Repušnica – do željezničke postaje te LC 33071 Kutina – Mišinka. Ukupna  vrijednost radova je bila 2 milijuna kuna te je Grad Kutina sufinancirao radove s 1 milijun kuna.

S druge strane, za ceste za koje je nadležan Grad Kutina za 2020. godinu realizirano je preko 674.000,00 kn. Unatoč korona krizi Grad nije odustao od ulaganja u prometnu infrastrukturu te unatoč smanjenim prihodima, obnavljaju se ulice bilo u gradskim ili prigradskim naseljima. Grad Kutina je uložio dodatna sredstva na asfaltiranju, odnosno pojačajnom održavanju u  Vinogradskoj i Zagorskoj ulici u Repušnici, Sipovima u Stupovači,  Ulici I. Bonjaja u Ilovoj, Slatinskoj ulici u Kutinskoj Slatini, odvojku ulice A. Augustinčća te ulici Eugena Kvaternika u Kutini.

Kako bi se potaknulo građane na rekreaciju a ujedno i uredila vizura grada, u tijeku je izgradnja III. etape Šetnice uz Kutinicu, uređenje i opremanje Poučne staze Turski stol kod Gradskog bazena u Kutini te je prijavljen projekt Poučne staze Crkveni jarak na Moslavačkoj gori. Uz to, pri kraju su radovi izgradnje nogostupa u Kutinskoj lipi kako bi se povećala sigurnost djece i pješaka u navedenoj ulici. 

Slogan ovogodišnje akcije je „Mobilnost s nultim emisijama za sve“, te će se vodeći se navedenim sloganom, u utorak 22. rujna, u vremenu od 7:00 do 17:00 sati, ulica Trg kralja Tomislava zatvoriti za motorna vozila. Njenim zatvaranjem će se smanjiti emisija ispušnih plinova u centru grada, ali ujedno i svim građanima i posjetiteljima omogućiti lakše i sigurnije kretanje gradom.

U vremenu održavanja akcije Turistička zajednica grada Kutine organizirati će i nagradnu igru u sklopu koje će nagraditi najhodača i najbiciklista. U vremenu od 16. do 22.9. prilikom hodanja ili vožnje biciklom, uključite vaše mobilne aplikacije za hodanje i bicikliranje i postanite najhodač ili najbiciklist EU tjedna mobilnosti u Kutini. Pobjednik je osoba koja će u navedenom vremenu imati najviše koraka (za hodače), te najviše prijeđenih kilometara (za bicikliste). Više o nagradnoj igri možete saznati u facebook događaju pod nazivom „Europski tjedan mobilnosti – Kutina 2020.“ ili Internet stranici Turističke zajednice grada Kutine.

Neka vas ovaj tjedan potakne na korištenje svih naših biciklističkih ruta, pješačkih i poučnih staza. Neka vas one odvedu do znamenitosti grada ili do otkrića nekih novih manje poznatih dijelova Kutine i okolice.

 

Mobilnost

Mobilnost1Mobilnost 2


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.