Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Uspješno djelovanje sunjskog Dječjeg zbora ”Lastavice”

Iza zbora su brojni nastupi i osvojene nagrade na dječjim festivalima

Iza zbora su brojni nastupi i osvojene nagrade na dječjim festivalima

Dječji zbor ”Lastavice” nastao je 2012. godine u Sunji, nakon što su već tada imali veći broj nastupa iza sebe i nakon što su iz Turističke udruge Sunja dobili poticaj za osnivanje zbora. Voditeljica zbora je Irena Jovanović, učiteljica razredne nastave i glazbene kulture zaposlena u sunjskoj osnovnoj školi.

”Lastavice” nose ime u spomen na Svena Lastu, glumca koji je među prvima stao u obranu Sunje za vrijeme Domovinskog rata, ali i na lastavice koje su brojne u ovom posavskom kraju.

U dječjem zboru su djeca različitih uzrasta, od onih predškolskog uzrasta do učenika viših razreda osnovne škole. Završetkom osnovne škole najčešće djeca napuštaju zbor zbog novih obveza. Voditeljica Jovanović ističe kako se često jave i navrate na probe i da im često bude žao što je ta priča završena u njihovim životima. Irena Jovanović dodaje kako je jako važno i sudjelovanje roditelja  što u podržavanju dječjih želja za pjevanjem i nastupanjem,što u nekim tehničkim stvarima  – prijevoz djece, okrepa tijekom proba i  nakon nastupa –  te ističe kako se mnoge stvari uspijevaju realizirati zahvaljujući pomoći roditelja.

Probe se odvijaju u prostoru OŠ Sunja  dva puta tjedno ili prema dogovoru s učenicima ukoliko im se bliže nastupi. Za vrijeme koronakrize, tijekom ožujka, travnja i svibnja, probe se nisu odvijale uživo, već video putem.

Tijekom pandemije koronavirusa, ”Lastavice” su usporile tempo i djelomično pauzirale rad i kao i brojni drugi. Ipak to ih nije zaustavilo da  tijekom karantene snime pjesmu i spot po nazivom Ostani doma koja se vrtjela na Dječjoj televiziji. Pjesmu autorski potpisuje voditeljica zbora Irena Jovanović i nastala je kao reakcija i poruka na situaciju u kojoj smo se svi našli u ožujku ove godine.

”Lastavice” iza sebe imaju brojne nastupe u Sunji, Sisku i Hrvatskoj Kostajnici, ali i na nekoliko dječjih festivala na kojima su postigle izvrsne rezultate – dva treća mjesta u kategoriji dueta. Osim što svojim nastupom uveseljavaju male, ali i one starije, ”Lastavice” su organizirale i brojne humanitarne koncerte, kao i prigodne duhovne koncerte, a svakog prosinca pripremaju slavljenički koncert koji obilježavaju blagdan Sv. Nikole i slave svoj rođendan.

U nadi da će od jeseni situacija biti povoljnija i da će ”Lastavice” moći održavati probe i nastupe pridružujemo se voditeljici zbora u pozivanju sve zainteresirane djece da se pridruže ”Lastavicama”.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.