Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Sjećanje na Gordana Lederera

Pokraj spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž” na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice

Na brdu Čukur iznad Hrvatske Kostajnice pokraj spomen-obilježja “Slomljeni pejzaž” danas se obilježila 29. godišnjica pogibije Gordana Lederera, snimatelja Hrvatske radiotelevizije koji je 1991. poginuo na tome mjestu snimajući hrvatske branitelje i prenoseći istinu o Domovinskom ratu.

Na dan pogibije, na brdu Čukur izišao je iz zaklona kako bi snimio branitelje u obrani Pounja. Smrtno je pogođen snajperskim metkom, imao je 33 godine.

Kao ratni snimatelj kamerom izvješćuje za Hrvatsku televiziju sa svih bojišta. Iza sebe je ostavio mnoge zapise o prvim danima Domovinskog rata, koji su poslije montirani u legendarna Banijska ratna praskozorja.

Nijedna žrtva ne smije se nikada zaboraviti, svaka žrtva zadužila  je sve nas da snosimo dio odgovornosti za budućnost, o svim zbivanjima i događajima ispričat će vam oni koji su to doživjeli i danas su neki s nama i moj veliki naklon tim časnim ljudima, rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Ne smijemo danas u slobodi i miru gubiti bitke, mislimo na naše poginule, nestale hrvatske branitelje i sve nevine civile koji su dali žrtvu da imamo slobodu i sigurnu budućnost, zaključio je Bišćan.

Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž zajednički su prije pet godina podigli HRT i Grad Hrvatska Kostajnica,  a danas u povodu 29. godišnjice od tragične pogibije Gordana Lederera u ime HRT-a na  Ledererovu ulogu u prenošenju istine podsjetio je  ravnatelj PJ Tehnologije HRT-a Zvonimir Jukica.

Snajperski hitac zaustavio je kucanje srca Gordana Lederera, ali nije zaustavio istinu o Domovinskom ratu i o onome što se događalo na području Pounja, Hrvatske Kostajnice, Banovine i naše županije, istaknuo je ,u ovoj prigodi , sisačko-moslavački župan Ivo Žinić

 

 

Taj dan Gordan Lederer prepoznao je svoju ulogu, kao odgovoran domoljub kamerom je svjedočio istini, svjedočio je što se događa u Pounju, što se događa na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu, koliku žrtvu podnose hrvatski branitelji, s kolikom snagom i s kolikim domoljubljem brane Hrvatsku Kostajnicu i ova hrvatska mjesta, rekao je Tomo Medved, izaslanik predsjednika Vlade RH , potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja.

 

 

Gordanov doprinos u širenju istine o Domovinskom ratu je nemjerljiv

 

 

Svaka je smrt tragična, a posebno su tragične one smrti koje se nisu trebale dogoditi, istaknula je izaslanica predsjednika RH, savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić

 

 

Kod spomen obilježja vijence su,  uz Gordanovu suprugu Anu Lederer , položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva. Prigodnu molitvu predvodio je pater Stjepan Jambrošić.

Podsjetimo, Ledererov ubojica je poznat, no prema zakonu o oprostu nikad nije odgovarao. Tadašnji vrh JNA nije dopustio da se ranjenoga snimatelja helikopterom prebaci u Zagreb. Umro je tijekom višesatnog prijevoza lokalnim cestama. Jedan od branitelja, koji je tada na Čukuru pokušao spasiti Gordana Lederera, današnji je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

 

Image00005Image00008Image00006

Image00010

Image00009

Image00001

Image00007


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.