Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Preminuo je Rajko Dujmić

Iza sebe ostavio je više stotina glazbenih djela

Iza sebe ostavio je više stotina glazbenih djela

Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa grupe Novi fosili Rajko Dujmić (65) preminuo od posljedica ozljeda zadobivenih u  prometnoj nesreći prošloga tjedna.

Dujmić je u Zagrebu završio srednju glazbenu školu na smjeru violina, te je potom apsolvirao na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima “Grupa Marina Škrgatića”, “Crno bijeli”, “Klan” i “Zlatni akordi”. Prva mu je autorska pjesma izvedena na Boom festivalu u Ljubljani.

Većinu svoje karijere Dujmić je proveo u Novim fosilima, čija je najprodavanija ploča Budi uvijek blizu iz 1981. godine bila prodana u gotovo 500 tisuća primjeraka čime je dostigla dijamantnu nakladu. Na tom albumu su neki od najvećih hitova Rajka Dujmića i Fosila poput: “Plava košulja” , “Tonka” i “Ključ je ispod otirača”.

Poznat je i kao skladatelj filmske glazbe, scenske glazbe za kazališne predstave te reklamnih spotova, Pjesma “Moja domovina”, koju su zajednički napisali Rajko Dujmić i Zrinko Tutić ostat će posebno zapamćena u srcima mnogih ljudi. U Band Aid-u koji je 1991. otpjevao zasigurno najljepšu domoljubnu pjesmu sudjelovalo je 150 glazbenika.

Svoj prvi i jedini solo album “Nizvodno od raja” objavio je 1993. godine. 2009. godine izdana je Gold Collection s njegovim najboljim pjesmama koje je pisao za druge izvođače i od Novih fosila.

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.