Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Monografija “Etnografski zapisi po Moslavini i širem zavičaju”

Autorica je prof. Slavice Moslavac

Autorica je prof. Slavice Moslavac

Iz tiska je izašla knjiga Slavice Moslavac, Etnografski zapisi po Moslavini i širem zavičaju. Knjiga govori o materijalnoj i duhovnoj ostavštini Moslavine i šireg zavičaja, o obredima i običajima kroz godinu, nasljeđenoj baštini iz prošlosti, ali i trajnim vrijednostima koje se održavaju i danas.
Promjene u načinu života nastaju tek kada dolazi do raspadanja hrvatskih kućnih zadruga krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća. Tradicijska se baština tada postepeno, a poslije Drugoga svjetskog rata ubrzano mijenja ili potpuno nestaje.
Brojne vještine i znanja, osobito folklorna glazba i narodna nošnja, javnosti se prezentiraju na etnografskim izložbama, stručnim predavanjima i revijama. Prezentira se za potrebe televizije i drugih snimanja i u sklopu raznih gradskih i seoskih priredbi, godišnjica, crkvenih blagdana i smotri. Narodnu nošnju kao i obrednu primjenu folklornih običaja na sceni danas isključivo čuvaju i održavaju članovi pojedinih folklornih skupina, rijetki pojedinci, vlasnici etnografskih zbirki i Muzej Moslavine u Kutini.
Pet recenzenata napisalo je svoje viđenje ove monografije i smatraju da ima izuzetnu vrijednost objedinjavanja na jednom mjestu i to: dr. sc. Tvrtko Zebec, Božica Brkan, prof., Josip Forjan, prof., Ivica Ivanković, prof. i Tatjana Brlek, prof.
Monografija sadržava 336 stranica, brojne fotografije, karte, crteže, vinjete, notne zapise pjesama i kola, tvrdi uvez i može biti vrijedan dar prijateljima, poslovnim partnerima i drugim zaljubljenicima u baštinu.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.