Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Međunarodni je dan ljevaka

Istraživanja pokazuju da je lakše ljevaku naučiti pisati desnom rukom nego dešnjaku lijevom

Istraživanja pokazuju da je lakše ljevaku naučiti pisati desnom rukom nego dešnjaku lijevom

Međunarodni dan  ljevaka obilježava se diljem svijeta  kako bi se osvijestile prednosti i nedostatci te urođene osobine, a prvi put je obilježen  13. kolovoza 1992 u organizaciji britanskog Kluba ljevaka.

Klub ljevaka (The Left-Handers Club) utemeljen je u Velikoj Britaniji 1990. kako bi njegovi članovi bili u tijeku s novim proizvodima koji su im dostupni i kako bi svoje zajedničke poglede izložili proizvođačima i svijetu općenito. Danas je to međunarodna organizacija i vodeće svjetsko savjetodavno središte o pitanjima ljevaka.

Na Dan ljevaka  samo u Velikoj Britaniji organizira se dvadesetak većih događaja, uključujući sportska natjecanja ljevaka protiv dešnjaka, proslave u pubovima gdje svi igraju pikado ili biljar lijevom rukom. Na taj dan se zapravo potiču dešnjaci da isprobavaju predmete za ljevake i da uvide kako je to kad ti je sve na “krivoj” strani. Prema nekim pokazateljima 11% stanovnika našeg kontinenta je ljevoruko.

Zapravo je među ljevacima vrlo mali broj isključivih ljevaka. Više je onih koji su naučili koristiti i svoju desnu ruku podjednako spretno kao i lijevu, što im omogućava posebna građa i fiziologija mozga. U dešnjaka su mozgovne polutke asimetrično razvijene, tj. razvijenija je lijeva polovica mozga koja kontrolira desnu stranu tijela dešnjaka. Kod ljevaka ne postoji obrnuti slučaj. Mozgovne polutke su jednako razvijene, ali, ljevaci imaju znatno više živčanih vlakana u mozgu od dešnjaka i upravo su ta vlakna bitna za brži prijenos informacija između mozgovnih polutki. To je i uzrok bolje snalažljivosti ljevaka u prostoru, bolje percepcije treće dimenzije i,  što je  značajno za ljevake, boljih rezultata u logici i matematici.

Taj višak živčanih vlakana je istodobno i prednost i uvjet koji omogućava život i svakodnevno prilagođavanje ljevaka u svijetu dešnjaka. Ljevorukost je najčešće nasljedna sklonost. Kod roditelja dešnjaka šanse da dijete bude ljevak su samo 2% – već kod jednog roditelja ljevaka šanse rastu na 17%, a kod oba roditelja ljevaka čak na 50%. Među slavnima su brojni ljevaci  –  Leonrdo da Vinci, Michelangelo, Albert Einsten Aleksandar Makedonski, Karlo Veliki, Fidel Castro, Henry Ford, Helen Keller, Jimi Hendrix, Peter Rubens, Sergej Rahmanjinov, Kurt Cobain, Winston Churchill, Robert de Niro, Albrecht Dürer, Paul Klee,  Leo Messi, Diego Maradona…

Generalno gledano, ljevoruki ljudi su individualisti, kreativni, intuitivni, razmišljaju strateški, imaju neobično dobru glazbenu memoriju, osjećaj za proporcije, pa su zato veoma zastupljeni u umjetnosti i arhitekturi.

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.