Monokl 8-savjeta-za-zdrav-vid

Nekada zaboravljamo koliko smo ovisni o našem vidu. Zatvorite oči na nekoliko minuta i probajte nastaviti raditi što ste naumili… Jako se teško snaći zatvorenih očiju i to je najbolja potvrda zašto je zdravlje vida iznimno važno.

Zadržavanje zdravlja vida uključuje i zaštitu očiju. Iako su problemi vida često povezani sa stanjima koji se javljaju u određenoj dobi, ne znači da možemo zanemarivati naš vid u mladosti. Upravo suprotno. Očne vjeđe, trepavice štite vanjske dijelove oka dok rožnica štiti zjenicu i šarenicu oka, a ono što mi možemo napraviti su dodatni koraci za zdravlje očiju.

 

8 praktičnih savjeta kako očuvati zdravlje vida

 

Obratite pažnju na promjene vida

Znakovi i simptomi na koje treba obratiti pažnju su zamagljen vid ili dvoslike jednog ili oba oka, iznenadni ili postupni gubitak centralnog vida, sužavanje vidnog polja gledanja, tamne, crvene ili prozirne točke u vidnog polju, preosjetljivost na svjetlo, otežano gledanje u lošijim uvjetima osvjetljenja, bljeskovi ispred očiju, plutajuće čestice ili bolovi u očima. Ukoliko osjetite ili vidite bilo koji od ovih simptoma, kontaktirajte oftalmologa, optometristu ili optičara odmah.

 

Obiteljska anamneza

Budite svjesni  obiteljskog zdravstvenog stanja i povijesti bolesti. Znate li ikoga u obitelji koji pati od dijabetesa ili imate nekoga tko boluje od starosne makularne degeneracije, glaukoma ili visokog krvnog tlaka? Važno je znati ima li u obitelji takvih slučajeva jer predstavljaju rizik.

 

Koristite zaštitne naočale

Koristite zaštitne naočale kada postoji opasnost ozljede oka kod radova u kući ili vrtu te kod korištenja alata za rezanja ili varenje. Ponekad je i kod nekih sportskih aktivnosti na otvorenom poželjno nositi zaštitne naočale.

 

Zaštita od UV zraka

Sunčane i dioptrijske naočale koje blokiraju 100% štetnog  UV zračenja važne su kod aktivnosti na otvorenom, čak i za oblačnih dana. Preporučujemo odabir naočalnih leća s HOYA UV Control anti-refleksnim slojem za  100% zaštitu od UV zračenja.

 

Emisija plavog svjetla

Digitalni ekrani i umjetna rasvjeta generiraju plavo svjetlo koje se implicira kao štetno. Uzimajte redovite pauze kod rada na računalu ili osigurajte dioptrijske naočale s  HOYA BlueControl anti-refleksnim slojem koji značajno smanjuje količinu plavog svjetla koje ulazi u oko i time odmara oči i pojačava kontrast.

 

Jedite zdravo

Vaša je prehrana važna. Antioksidansi smanjuju rizik od katarakte. Riba bogata Omega 3 masnim kiselinama smanjuje rizik od razvoja makularne degeneracije. Redovito pijte vodu koja je bitna i za suzni film. Ukoliko imate problema sa suhoćom očiju, razmotrite korištenje umjetnih suza koje možete pronaći u optikama i ljekarnama.

 

Izbjegavajte pušenje

Pušenje je povezano s rizikom na razvoj dobno povezanih očnih bolesti kao što su katarakta i makularna degeneracija.

 

Redovito vježbajte

Što je važno za vaše opće zdravstveno stanje je naravno važno i za vid.

 

Neki od ovih savjeta se možda čine logičnim i predvidljivim, no često ih zaboravljamo. Iako neki nisu bili potpuno poznati s efektima emisije plavog svjetla na vid, nadamo se da će poduzeti mjere za zaštitu očiju. Uzmite u obzir ove preporuke i pretvorite ih u rutinu. Doslovno ćete vidjeti zašto su preporuke važne.

Ukoliko niste obavili pregled vida unazad dvije godine, preporučujemo da rezervirate termin što prije. Optičari Optičkog studija Monokl u Sisku, ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog 9A stoje na raspolaganju za savjet i preporuku naočalnih leća. Možete ih kontaktirati na 044/633-672.

Više na www.monokl.hr

 

Monokl-Sisak

Kako očuvati zdravlje vida – preporuke Optičkog studija Monokl
5.00(3 glasova)
Komentara(0)