Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Danas je Međunarodni dan mladih

Na mladima svijet ostaje

Na mladima svijet ostaje

Generalna skupština UN-a 1999. godine proglasila je  12. kolovoza Međunarodnim danom mladih kojemu je cilj podići svijest o značenju mladih i njihovoj ulozi u društvu.

Od 2000. godine do danas taj se dan kontinuirano obilježava, i to svake godine drugom temom, a ovogodišnja je  – Pridruži se Putu do 2030. godine: iskorjenjivanje siromaštva i postizanje održive proizvodnje i potrošnje.

Svrha obilježavanja ovog dana je usmjeravanje pozornosti na mlade koji se suočavaju s raznim problemima. Mladi u Hrvatskoj suočeni su s velikom stopom nezaposlenosti, iseljavanjem, slabom uključenošću mladih u politički život zajednice, nedostatkom prostora za kvalitetno provođenje slobodnog vremena,  nemogućnošću osamostaljivanja i brojnim drugim problemima.

Kategorija mladih primarno je definirana kao segment populacije od 15  do 30 godina. Po statističkim istraživanjima u Hrvatskoj udio mladih u sveukupnoj populaciji iznosi 17, 3 posto. Međunarodni dan mladih je ujedno dan kada se slave postignuća mladih u svijetu te se ohrabruje njihovo sudjelovanje u društvu.

Na svijetu je 1,8 milijardi mladih u dobi od 10 do 24 godine, ali 1 od 10 djece u svijetu živi u konfliktnim zonama i 24 milijuna njih je izvan škole. Politička nestabilnost, izazovi na tržištu rada i ograničen prostor za političku i građansku participaciju doveli su do sve veće izolacije mladih u društvima.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.