Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

[STRUGA BANSKA] Obilježavanje 29. obljetnice pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika

U spomen Mile Blaževića Čade i ostalih hrvatskih redarstvenika

U spomen Mile Blaževića Čade i ostalih hrvatskih redarstvenika

U nedjelju, 26. srpnja 2020. godine, s početkom u 18 sati, u Strugi Banskoj svečano je obilježena 29. obljetnica pogibije trinaestorice hrvatskih redarstvenika u mjestu Struga Banska. Na svečanosti sudjelovali su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnik PU Sisačko-moslavačke županije Luka Pešut, načelnik PGP Hrvatska Kostajnica Tihomor Domazetović, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, načelnici susjednih općina, predstavnici branitelja, javnih ustanova te mnogi drugi.
Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća pred Spomen obilježjem poginulim hrvatskim redarstvenicima, centralni dio svečanosti održao se pred Spomen obilježjem poginulim braniteljima i civilima iz II. svjetskog rata i Domovinskog rata: „Pounjski plamen slobode“ u sklopu čega se prigodno obratio i potpredsjendik Vlade Davor Božinović.

 

 

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović osvrnuo se na nemili događaj koji se dogodio 26.srpnja 1991.godine u Strugi Banskoj

 

 

Božinović je istaknuo da je   čin Mile Blaževića Čađe bio prvi trenutak Domovinskog rata u kojem je neprijatelj bio poražen

 

 

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović uspoređujući vrijeme prije tridesetak godina s današnjim trenutkom poručio je

 

 

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić izrazio je zahvalnost svim hrvatskim braniteljima na njihovu doprinosu za vrijeme Domovinskog rata.

 

 

Župan Ivo Žinić istaknuo je kako hrabar čin Mile Blaževića Čade treba svima biti motivacija za ostanak u domovini

 

 

Dodajmo kako je na središnjoj svečanosti podignuta hrvatska zastava koju su svečanom vodu predali pripadnici motoriziranog odjela policije. Kod Spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima iz II. Svjetskog rata i Domovinskog rata mogla se pogledati i izložba Policijske uprave sisačko-moslavačke i Muzeja policije pod nazivom „Bitka o kojoj se malo govori Struga Banska“.

Završetak programa održao se na rijeci Uni, gdje je potpredsjednik Božinović sudionicima 3. Memorijalnog spusta čamaca „Heroji hrvatskog Pounja“ ,održanog  u čast poginulih i jednog nestalog hrvatskog redarstvenika,  uručio medalje i plakate.
Cjelokupni Program odvijao se uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

 

 

 

 

 

 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.