Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Savjeti sudionicima u prometu uoči nadolazećeg vikenda

Četiri glavne ubojice u prometu su alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalan broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema

Tijekom petka postoji mogućnost za povremene pljuskove i grmljavinu dok bi ostatak vikenda uglavnom trebalo biti suho.

U spomenutim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak što produžava zaustavni put prilikom kočenja. U takvim uvjetima može doći do gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili sudara.
Prometne nesreće

U proteklih tjedan dana dogodilo se osam prometnih nesreća u kojima je poginulo 9 osoba (5 vozača motocikala, 3 putnika u vozilima i vozač osobnog automobila).

U svim nesrećama krivac je ljudski faktor.

Poruka mopedistima i motociklistima jest da povećaju pažnju u prometu, s obzirom da sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, ponekad i sa smrtnim ishodom, a u kojima su najčešće i počinitelji. Od početka godine, svaka peta osoba koja je poginula u prometnim nesrećama, nalazila se na takvom vozilu.

Vozačima traktora, ali i drugih radnih strojeva, poruka je da ne izlaze na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima.

Osobama u automobilima da obavezno koriste sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.

Svi vozači trebaju poštivati propisana ograničenja brzine.

Korisne savjete svim sudionicima u prometu pročitajte OVDJE.

Brzina, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisna uporaba mobitela

U prometnim nesrećama u kojima je uzrok bila brzina, tijekom 2019. godine poginulo je 137 osoba ili 46,1% od ukupnog broja.

Alkoholizirani vozači skrivili su 54 prometne nesreće s poginulim osobama, u kojima je smrtno stradalo 60 osoba ili 20,2% od ukupnog broja.

Također, navodimo kako od 148 osoba (vozača i putnika), koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2019. godine, njih 70 ili 47,3% nije koristilo sigurnosni pojas.

Upozoravamo vozače da:

  • u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje;
  • ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku);
  • voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih;
  • poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.).

Mlade osobe

Kako su u posljednje vrijeme, puno teških nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, poseban apel upućujemo roditeljima ali i drugim odraslim osobama, da im ne omogućuju upravljanje vozilom dok ne polože vozački ispit.

Prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Vidljivost pješaka i biciklista

U noćnim satima na cestama je dosta pješaka i biciklista.

Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:

  • pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
  • vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
  • za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

 
Pojačani nadzor prometa na cestama

Zbog svega navedenog, policija će intenzivirati aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv.četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

Nadzor prometa odvijat će se na velikom broju lokacija, a u poduzimanje aktivnosti bit će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Prilikom nadzora prometa na autocestama, uz sankcioniranje drugih prekršaja, posebna pozornost posvetit će se bezrazložnoj vožnji lijevom prometnom trakom.

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.