Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

PROMO

Za energetsku obnovu obiteljskih kuća ove godine 203 milijuna kuna!

Program Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Program Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost krenuo je s dugo očekivanim nastavkom programa energetske obnove obiteljskih kuća.

„Za obnovu obiteljskih kuća u ovoj smo godini osigurali 203 milijuna kuna. Javni poziv sa svim uvjetima sufinanciranja objavljen je danas, no sa zaprimanjem prijava Fond službeno započinje 1. rujna. Ovo iz razloga što smo građanima željeli ostaviti dovoljno vremena za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije“ – rekao je direktor Fonda Siniša Kukić.

Cilj programa je potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj će se način smanjiti količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora odnosno osigurati energetske i financijske uštede te povećati kvaliteta boravka u prostoru. Građanima će se tako, neovisno o lokaciji, s do 60% sredstava sufinancirati povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova, stropa, poda, krova, zamjena stolarije energetski učinkovitijom te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije, uključujući i fotonaponske sustave za proizvodnju električne energije.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo može dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava.

Na javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani čije kuće imaju više od 50% površine namijenjene stanovanju, do 3 stambene jedinice ili kvadraturu do 600m2. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. Mogućnost prijave ovisi i o energetskom razredu pa se tako mogu prijaviti građani kontinentalne Hrvatske za obnovu kuća energetskog razreda D ili niže, odnosno građani primorske Hrvatske čije kuće imaju energetski razred C ili niže.

Novost od ove godine je i način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-prijave na javne pozive Fonda.

Svjesni smo da će ovaj način prijave za dio građana predstavljati izazov. Upravo zato smo osigurali energetske certifikatore koji će građanima pomoći u ispunjavanju obrasca i prikupljanju dokumentacije potrebne za prijavu. Za tu uslugu ćemo korisnicima odobriti trošak i do 500 kn“ – pojasnio je direktor Fonda, uz napomenu da će trošak biti prihvatljiv samo za korisnike kojima sufinanciranje bude odobreno i koji provedu obnovu.

Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i zakonitosti građevine, ponudu izvođača, kao i ostalu dokumentaciju koja se navodi u tekstu Javnog poziva.

Uz ovaj, Fond je danas objavio i Javni poziv za financiranje energetske obnove kuća socijalno ugroženih građana, vrijedan 32 milijuna kuna. Prema socijalnim kriterijima, utvrđenima u Izmjenama programa koje je u svibnju na inicijativu Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja usvojila Vlada RH, centri za socijalnu skrb će koordinirati energetske certifikatore kako bi najugroženijim građanima pomogli u prijavi. Usluge certifikatora i trošak energetske obnove će ovim građanima biti u potpunosti podmireni od strane Fonda.

Veseli nas nastavak ovog programa te smo nastojali stvoriti sve preduvjete kako bi se građani što lakše prijavili i realiziraju svoje projekte energetske obnove. Siguran sam da su najbolji motivator za energetsku obnovu građani diljem Hrvatske koji sada žive bolje u nekoj od 11 tisuća kuća obnovljenih sredstvima Fonda u prethodnim razdobljima“ – rekao je direktor Kukić, ističući kako mu je cilj uspostaviti kontinuitet u provedbi programa. Istaknuo je kako sufinanciranje obnove predviđa i Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan, što je u skladu i s klimatskom politikom EU, pa se građani poticajima mogu nadati i u godinama koje dolaze.


iznosi sufinanciranja


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.