Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

U Glini obilježena 29. obljetnica početka oružanog otpora u Domovinskom ratu

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenca na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenca na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, a u suradnji s Gradom Glinom i Policijskom upravom sisačko-moslavačkom, u Glini je danas svečano obilježena  29. obljetnica početka oružanog otpora srpskom agresoru u Domovinskom ratu te potom 29. obljetnica izlaska prvih hrvatskih dragovoljaca na prvu crtu bojišnice u Komarevu.

Okupljanje u Glini svake godine označava prisjećanje te odavanje počasti i zahvalnosti hrvatskim policajcima koji su se tog dana, 26. lipnja 1991. godine, samo nekoliko sati nakon što je Sabor donio Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske, hrabro suprotstavili srpskim paravojnim formacijama koje su napale Policijsku postaju u Glini. Tom je prilikom poginuo pričuvni policajac Tomislav Rom, koji je zajedno s ostalim braniteljima postao simbol otpora i junaštva hrvatskih branitelja.

 

IMG_20200626_103643

 

Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenca  na grob poginulog hrvatskog policajca Tomislava Roma u mjestu Gornji Viduševac. Potom su izaslanstva zapalila zajedničku vijeću kod   Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Program je nastavljen  mimohodom do crkvišta crkve  sv. Ivana Nepomuka, gdje je vojni ordinarij, biskup, msgr. Jure Bogdan služio svetu misu.

Kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu, „Suza“ održan je prigodan  program i ceremonija podizanja hrvatskog stijega te polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Svečanosti obilježavanja nazočio je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je podsjetio

 

 

Župan dodaje

 

 

Ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Božinović podsjetio je, u ovoj prigodi , na sveukupni povijesni značaj grada Gline

 

 

Posebno je velika uloga Gline u Domovinskom ratu,naglašava Božinović

 

 

U sklopu današnjeg obilježavanja održan je i  prigodni program “Sigurnost i povjerenje – vaša policija”  pokazna vježba ATJ Lučko, obilazak TT zbora hrvatske policije, preventivno-edukativnih postava i postava promoviranja zanimanja policajac.

 

IMG_20200626_110515

IMG_20200626_114217

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.