LID02192

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat dodijelio je danas prve 23 Odluke o financiranju projektnih prijedloga poduzetnicima koji su pozitivno ocijenjeni i najviše rangirani u sklopu Poziva „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja (IRI) – faza II“.

Vrijednost predmetna 23 projekta je 276 milijuna kuna, od čega je 161 milijuna kuna iznos bespovratnih potpora, dok će najuspješnijim, pozitivno evaluiranim projektima unutar samog Poziva biti dodijeljeno ukupno 989,5 milijuna kuna.

Odluku o financiranju dobila je i sisačka tvrtka Agro Simpa d.o.o. za projekt pod nazivom „Istraživanje i razvoj inovativne funkcionalne hrane za pčele radi povećanja efikasnosti globalne pčelarske proizvodnje“. Ukupna vrijednost projekta je 3,6 milijuna kuna, dok je iznos bespovratne potpore 2,4 milijuna kuna.

Bespovratna sredstva dodjeljuju se putem Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a namijenjena su razvoju novih proizvoda, usluga, tehnologija ili poslovnih procesa, te povećanju privatnih ulaganja u segment istraživanja i razvoja kroz suradnju s drugim partnerima iz znanstvene i akademske zajednice.

Početak ovih projekata predstavlja novi val investicija koje su nam u trenutnim okolnostima prijeko potrebne kako bi se što prije vratili na stope gospodarskog rasta i oporavka. To je ujedno nastavak naših kontinuiranih napora za podizanjem inovativnosti i konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva kroz ulaganja u znanost, nove tehnologije i inovacije. Gotovo svi projekti koje smo do danas sufinancirali predstavljaju suradnju znanosti i gospodarstva, a upravo takva suradnja i komercijalizacija znanstvenih rezultata podignut će Hrvatsku na međunarodnoj ljestvici konkurentnosti“, naglasio je ministar Horvat.

Tvrtka Agro Simpa uložit će dobivena sredstva u istraživanje i razvoj inovativne funkcionalne hrane za pčele temeljene na novim izvorima proteina i lipida, kao i razvoj IKT aplikacije za praćenje pčelinjih zajednica tj. učinaka proizvoda. Partneri na projektu su Sveučilište J.J. Strossmayera u Osijeku i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, a projekt će trajati 36 mjeseca. Projekt će se provoditi na području Sisačko-moslavačke županije i Osječko-baranjske županije.

Svi ovi projekti pokazuju kako su naši poduzetnici itekako spremni za nadolazeće izazove koje pred nas stavlja budući proračun EU, putem Višegodišnjeg financijskog okvira, koji će glavni fokus staviti na digitalnu transformaciju, nove ekološki prihvatljive tehnologije i održivo gospodarstvo“, rekao je zaključno Horvat i najavio kako je cilj ove Vlade već početkom idućeg mandata otvoriti natječaj IRI 3.

Poduzetnici iz Sisačko-moslavačke županije od 2015. godine do sada povukli su 101 milijun kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Kroz poticaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u tom razdoblju financirano je sveukupno 111 projekata za povećanje razvoja novih proizvoda i usluga, izgradnju proizvodnih kapaciteta, poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti, inovacije, internacionalizaciju poslovanja, razvoj poslovne infrastrukture, certifikaciju proizvoda i dr.


Zajednicka


Tvrtka Agro Simpa iz Siska dobila 2,4 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava
5.00(1 glas)
Komentara(0)