Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svjetski je dan oceana

Za 80 % svih onečišćenja oceana krivo je ljudsko djelovanje i dotok otpada s kopna

Za 80 % svih onečišćenja oceana krivo je ljudsko djelovanje i dotok otpada s kopna

Godine 1992. predloženo je, u Rio de Janeiru tijekom Konferencije Ujedinjenih naroda o zaštiti okoliša i razvoju, obilježavanje Svjetskog dana oceana, ali je tek Odluka Generalne skupštine UN-a o obilježavanju Svjetskog dana oceana iz 2008. godine pokrenula cijeli niz akcija zaštite mora i oceana širom svijeta.

Vode, uključujući mora i ocena, zauizimaju tri četvrtine, odnosno 71% Zemljine površine, a od 2000. godine službeno ih je pet: Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean.

Današnji dan  je prilika da se prisjetimo važnosti oceana i njegovih stanovnika te upozorimo koliko čovjek nasavjesnim djelovanjem uzrokuje uništavanje morskih prostranstava.

Green Sail, hrvatska neprofitna organizacija, pokrenula je virtualnu kampanju Green Sail Takes 5 kako bi se obilježio ovogodišnji Svjetski dan oceana.

Organizacija Green Sail poziva na globalnu akciju čišćenja koja će pomoći zaštiti naših mora i oceana u svega pet minuta. Kampanja potiče zainteresirane, bez obzira gdje  žive, na sakupljanje pet komada otpada te objavljivanje fotografije svog doprinosa na društvenim mrežama tagirajući #GreenSailTakes5.

S obzirom da  više od 90% otpada u našim morima i oceanima dolazi s kopna, baš svaki komad otpada s kopna može imati ogroman utjecaj na čistoću naših voda.

U samo pet minuta sudjelujući u kampanji otklanjanja otpada, svaki sudionik može neizravno pridonijeti čistoći naših voda te pomoći da naša mora i oceani ostanu čisti i u budućnosti.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.