Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Petrinja

Osvrt petrinjskog gradonačelnika na početak izgradnje odlagališta nukleranog otpada

Početak gradnje Centra planiran je za 2023. godinu, a završetak za 2024.

Hrvatska kreće u realizaciju projekta Centra za zbrinjavanje radiokativnog otpada (RAO) u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori gdje će se skladišti nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK) kao i institucionalni radioaktivni otpad nastao na području RH. Naime, u Fondu za financiranje razgradnje NEK trebale bi se otvoriti ponude za posao izrade dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za gradnju tog centra u Čerkezovcu, vrijednog 19,26 milijuna kuna bez PDV-a.

Tom prigodom petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović oglasio se priopćenjem na svojoj Facebook stranici Rad za naš grad koju prenosimo u cijelosti:

 

Oglušujući se na pozive i reakcije stanovništva Banovine i Sisačko-moslavačke županije HDZ-ova Vlada i županijska vlast i dalje provode aktivnosti za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u nekadašnjoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori. Danas su u Fondu za financiranje razgradnje NE Krško otvorene ponude za posao izrade dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za gradnju tog centra u Čerkezovcu, vrijednog 19,26 milijuna kuna (bez PDV-a) kao da mi ovdje na Banovini ne postojimo. Za njih smo samo statistika i broj! Sramota! Hrvatska se ovdje branila, Hrvatska je ovdje stvarana, a sada nas HRVATSKA VLAST hoće zagaditi i zgaziti!

Sramotno su iskoristili vrijeme pandemije COVID-a 19, objavili natječaj i sad pred izbore donose ovakve teške odluke, odluke kobne za ovaj narod.

Već pet godina građani Sisačko-moslavačke županije zajedno sa susjedima iz Bosne i Hercegovine daju jasno do znanja da NE ŽELE i NE DOZVOLJAVAJU radioaktivni otpad na svojoj zemlji, na zemlji od koje žive, koja znači budućnost njihovoj djeci. To je prepoznala i RESTART koalicija i stali su uz nas i podržali. Na stožeru Koalicije donesena je odluka da će buduća Vlada ove Koalicije podržati moj projekt NE radioaktivnom otpadu na Banovini i Sisačko-moslavačkoj županiji i neće dozvoliti izgradnju Centra u Čerkezovcu iz gospodarskih, zdravstvenih, ali i psiholoških razloga. Otpad treba zbrinuti tamo gdje je i nastao!

Za narod u Sisačko-moslavačkoj županiji jedina opcija je Zelena županija i brza cesta do Siska, Petrinje i Mošćenice, koja će donijeti gospodarski razvoj, a ne smeće i zagađenje. Mi sa svojom borbom idemo do kraja, odustati nećemo, jer radioaktivni otpad gori je od bilo kojeg virusa, obilježit će nas trajno i uništiti našu budućnost – budućnost naše djece.

Zahvaljujem na podršci Davoru Bernardiću, lideru RESTART koalicije, i Davorku Vidoviću, nositelju liste VI. Izborne jedinice, kao i svim suradnicima na podršci i zajedništvu u našim nastojanjima i samo s takvim ljudima vratit ćemo dignitet hrvatskome čovjeku.’

 

Inače, početak gradnje Centra planiran je za 2023. godinu, a završetak za 2024. Procijenjena vrijednost gradnje iznosi 10 milijuna eura, a u Fondu kažu da to uključuje i istražne radove, projektiranje i ishođenje dozvola za rad. Skladišta Centra projektiraju se za prihvat oko 3000 kubnih metara RAO, što je, objašnjavaju u Fondu, polovina ukupne količine pogonskog i dekomisijskog NSRAO iz NEK-a te institucionalni RAO nastao na području Hrvatske, uključujući i radioaktivni otpad nastao razgradnjom skladišta u Institutu Ruđer Bošković i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.


 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.