Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

EMISIJE

“Ideološki izazov” – znanjem protiv dezinformacija, manipulacija, propagande

“Mreža znanja”, utorak, 16. lipnja od 17,30 sati

"Mreža znanja", utorak, 16. lipnja od 17,30 sati

Kako se znanjem i vještinama boriti protiv dezinformacija,lažnih vijesti, manipulacija i propagande?

U pravo vrijeme na pravom mjestu , Radio Quirinus , u susret izborima za zastupnike u Hrvatski sabor u svojoj emisiji „Mreža znanja“ razgovara s jednim od autora brošure „Ideološki izazov“ namijenjene srednjoškolcima, koja je pripremljena za 3. Dane medijske pismenosti.

Projekt Dani medijske pismenosti Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku pokrenuli su s ciljem osvještavanja javnosti o važnosti medijske pismenosti te s namjerom osnaživanja građana vještinama medijske pismenosti. Pomoću tih znanja i vještina građani razvijaju kognitivne, tehničke i društvene vještine i kapacitete koji im omogućuju učinkovit pristup informacijama i medijskim sadržajima te njihovu kritičku analizu. Isto tako, te vještine pomažu im u provjeravanju točnosti medijskih sadržaja koje koriste, kreiraju i dijele, a na temelju kojih bi trebali biti u mogućnosti donositi informirane odluke. Na kraju, ta znanja i vještine posebno su korisni u borbi protiv dezinformacija, lažnih vijesti, manipulacija i propagande te bitno doprinose demokratskom i kulturnom osnaživanju građana.

Upoznajemo se s brošurom „Ideološki izazov“ ,autori su  profesori u s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu Marijana Grbeša i Berto Šalaj, inače autori knjige o populizmu Dobar, loš ili zao? Populizam u Hrvatskoj, na temelju koje je ova brošura i osmišljena. Na temu populizma objavili su i niz znanstvenih radova. Oboje su suradnici dvaju utjecajnih međunarodnih projekata za istraživanje populizma – PopuList i Team Populism.

Naš sugovornik je prof. Berto Šalaj

 

berto_salaj.JPG.688x388_q85_crop_upscale

 

Mreža znanja, u utorak, 16. lipnja 2020. od 17,30 sati


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.