Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Radovi na uređenju poučne staze Turski stol u Kutini

Smještena je u šumi Šanac – Ciglenica

Smještena je u šumi Šanac - Ciglenica

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić u društvu suradnika, direktorica Turističke zajednice Grada Kutine Ivana Grdić i voditelj Uprave šuma Zagreb Damir Miškulin najavili su početak radova na uređenju poučne staze Turski stol.

Poučna staza „Turski stol“ je edukativno – rekreativna staza duljine 3 km, smještena u šumi Šanac-Ciglenica, u neposrednom kontaktu s rekreacijsko-kupališnim kompleksom grada Kutine.   Staza je dobila naziv prema arheološkom nalazištu srednjovjekovnog fortifikacijskog objekta za obranu od Turaka – gradištu „Turski stol“ – koje se nalazi na samom ulazu u šumu.

 

2424

 

Osim kulturno-povijesne vrijednosti, poučna staza je dio bogatog šumskog ekosustava u kojem prevladava sastojina hrasta i graba, a pojedinačno su unesene i skupine crnogorice. Uz prirodno i ekološko značenje ovog šumskog pojasa na rubu naselja Kutine, šuma ima estetske i krajobrazne vrijednosti u panoramskoj slici grada i šire okolice. Blizina samog centra Kutine potencira njenu vrijednost u smislu neposrednog gradskog prostora za odmor i rekreaciju.

 

DSCN2372 (2)

„Poučna staza planira se dijelom na trasi postojećeg neuređenog šumskog puta, kako bi se njegovim uređenjem potaknulo korištenje te se dodatno naglasile rekreacijske, turističke i zdravstvene koristi šuma čineći ih dostupnijima lokalnom stanovništvu.  Prostor oko bazena spada pod upravu Hrvatskih šuma, ali je na svima nama briga za očuvanjem naše prirode. Drago nam je da se ulaže i u šumske sadržaje u Gradu Kutini te se nadam i ubuduće surađivati na sličnim projektima“ rekao je Damir Miškulin.

 

 

DSCN2360 (3)

 

O samom karakteru Poučne staze direktorica TZ Ivana Grdić.

 

 

Grad

 

Nadam se kako ćemo potaknuti još više sve vas na dodatnu rekreaciju, istraživanje prirode i uživanje u blagodatima šume. Posao koji isprva možda izgleda jednostavan, zapravo je rezultat suradnje brojnih suradnika, te njihovih znanja i vještina kojima se ovim putem zahvaljujem na predanosti i trudu, istaknuo je kutinski  gradonačelnik grada Kutine Zlatko Babić

 

 

Nositelj projekta poučne staze je Grad Kutina, a stručni suradnici su Turistička zajednica grada Kutine, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Razvojna agencija Mrav uz Hrvatske šume kao izvođač radova. Projekt je vrijedan 730 000 Kn od čega Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj izdvaja 590 000 Kn, a Republika Hrvatska 100 000 Kn.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.