Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KORONAVIRUS

Osvrt na situaciju s koronakrizom u općini Velika Ludina

Pametno i racionalno raspolažemo proračunskim sredstvima

Načelnik Općine Velika Ludina, Dražen Pavlović o situaciji vezanoj uz sprječavanje širenja epidemije koronavirusa obratio se priopćenje. Osvrnuo se na situaciju za vrijeme krize te na učinke te krize na Općinu Velika Ludina koji su do sada vidljivi.

„Ovim putem se zahvaljujem stanovnicima Općine Velika Ludina što su bili maksimalno disciplinirani i strpljivi, te se većinom pridržavali mjera koje su bile naložene i možemo reći da nekih bitnijih problema sa provođenjem tih mjera u našoj općini nije ni bilo“ – naglasio je Pavlović.

Uz načelnika Stožera civilne zaštite Općine Velika Ludina, Dražena Kralja, građanima su na usluzi bili i djelatnici Općine te ravnateljica Knjižnice i čitaonice koja je, uz djelatnice Dječjeg vrtića Ludina, pomagala pri izdavanju propusnica.

„U našoj općini imali smo četvoro zaraženih virusom Covid 19 i to svi iz jedne obitelji u Vidrenjaku. Za ovaj događaj ne bi ni znali nego je jedan član te obitelj, znajući da je bio u kontaktu sa zaraženom osobom iz susjedne općine, samoinicijativno zatražio testiranje, te se utvrdilo da je pozitivan, a nakon toga utvrdilo se i da su članovi njegove obitelji pozitivni na virus. Niti oni niti mi ne bismo niti znali da su Covid 19 pozitivni da nisu zatražili testiranje. Ova obitelj podvrgla se je samoizolaciji i vrlo disciplinirano su se ponašali za vrijeme zaraženosti tako da nije došlo do daljnjeg širenja virusa u našoj općini. Naknadnim testiranjem utvrđeno je da nisu više pozitivni na virus, dakle potpuno su zdravi.“ – naglasio je načelnik Pavlović dodavši kako nam sada preostaje nada da će se život vratiti u normalu, a osvrnuo se i na učinke ove krize.

„Prema Odluci Stožera RH zatvorene su određene ugostiteljske i trgovačke radnje na području općine njih desetak, sada su sve one su ponovno započele sa radom koristeći sve propisane zaštitne mjere. Može se reći da su svi drugi segmenti privrede u općini cijelo vrijeme ostali aktivni i da su provodili određene gospodarske aktivnosti, tu moramo spomenuti poljoprivredu i voćarstvo, plinsko-naftni posao, veće trgovine, građevinarstvo i ostale komunalne i javne djelatnosti. Prema našim saznanjima nije došlo, za sada, do većeg pada zaposlenosti.

Općina Velika Ludina do ovog trenutka nije zaustavljala radove koje financira i u kojima je Investitor a bili su već započeti ili ugovoreni prije ove krize, te se ti radovi u punom obimu cijelo vrijeme odvijaju. Općina Velika Ludina ovime nastoji održati određen stupanj gospodarske aktivnosti ,a koji ovisi o njoj kao investitoru.

U ovom trenutku još uvijek Općina Velika Ludina ne odustaje od niti jednog projekta koji si je zacrtala jer je financijsko stanje u Općini Velika Ludina prilično dobro i Proračun se dobro puni. S obzirom da se očekuje znatan pad prihoda Državnog Proračuna u ovom trenutku ne možemo predvidjeti kako će se mijenjati propisi o punjenju Državnog Proračuna i kakav će to utjecaj imati na lokalnu samoupravu, pa i na Općinu Velika Ludina. Iz tog razloga moramo biti oprezni te pametno i racionalno raspolagati proračunskim novcem Općine Velika Ludina“ – naglasio je načelnik istaknuvši kako su 14.svibnja usvojene I. Izmjene i dopune Proračuna Općine Velika Ludina kojima se Proračun smanjuje sa 22.777.000 kuna na 21.689.000 kuna. „To znači da se našlo načina da se uštedi 1.087.500 kuna a i dalje će se vidjeti, ako će biti potrebno, da se nađe još pozicija na kojima bi se moglo uštedjeti. Na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća razmotrit će se i način na koji će se i financijski pomoći svim poslovnim subjektima koji su, zbog obaveze da privremeno prestanu sa radom, pretrpjeli određene financijske gubitke“ – zaključio je načelnik Općine Velika Ludina Dražen Pavlović.

 

Još vijesti

Copyright © 2021 Quirinus Portal Sva prava pridržana.