Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Lekenik

Ivica Perović: Lekenik- općina ugodnog življenja

23.travnja – Dan općine Lekenik i blagdan sv. Jurja

23.travnja - Dan općine Lekenik i blagdan sv. Jurja

RQ: Dan općine Lekenik, kao i dan nebeskog zaštitnika sv.Jurja,23. travnja ,  obilježava se, na području ove općine , godinama prigodnim i prepoznatljivim programima. Na žalost , radi epidemiološke situacije , propisanih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite i sveukupne situacije sa pandemijom bolesti COVID-19 cijela priča se mijenja, istaknuo je u razgovoru,  upriličenom u povodu Dana općine Lekenik i blagdana zaštitnika sv. Jurja, načelnik Ivica Perović.

 

DSC_0042

– Kao i sva događanja u ovo vrijeme tako i Dan općine Lekenik- Jurjevo 2020 bit će zapamćeni u povijesti ove općine.  Bez službenih proslava , svetih misa, zapaljene su  svijeće  kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima uz crkvu sv. Ivana Krstitelja.

94621323_2842797722507005_8073469761113030656_n

Sve ostale aktivnosti su otkazane, a ovo je prilika da  svim mještanima čestitam Dan općine i zahvalim što su se i u prošloj godini aktivno uključili svojim primjedbama i prijedlozima u rad uprave, zahvala i svim  vijećnicama i vijećnicima na konstruktivnim prijedlozima i predanom radu, čestitka i zahvala svim djelatnicima i općinske uprave i društava u vlasništvu Općine.  Čestitam ovaj dan i svim djelatnicima u lekeničkim ustanovama, a posebno vatrogascima koji su zadnjih tridesetak dana bili aktivni i na punktu u Žažini, kao ispomoć djelatnicima MUP-a.

RQ: U proteklih godinu dana intenzivno se, na području općine,   radilo po svim segmentima društvenog života

– Od onoga što je ljudima najbitnije, a to je komunalna infrastruktura do ostalih projekata.  Radilo se po segmentima socijalne zaštite, vatrogastva, razvoja turizma na području općine, demografskih mjera, ali i po svim ostalim projektima koji su temelj za ugodan život na ovom području.

DSC_0058

Neki su projekti završeni , za neke je u tijeku realizacija. Rekonstruiran  je nogostup u Petrovcu , izgradnja Reciklažnog dvorišta je pri kraju, a u tijeku je postupak nabavke opreme. Tijekom prošle godine  napravljen je  nogostup u Donjem Vukojevcu .

DSC_0068

Prošle godine jedan od važnijih projekata je bio i završetak mosta u Erdoetskoj ulici koji je bio oštećen u ranijim poplavama, a završena je i konstrukcija mosta  na putu prema Palanjku Pokupskom. Bilo je dosta projekata vezanih uz turističku infrastrukturu, postavljene su  punionice za bicikle u Lekeniku i Letovaniću, nabavljeni su električni bicikli, a vrijednost ovoga projekta je 460 tisuća kuna.

DSC_0046

Završen je i projekt „Valorizacija kulturne baštine“ . Tako je u  sklopu projekta u Žažini ,pored župne crkve,  završen multimedijalni centar, 3 mala pristanište za čamce i TIC u Letovaniću (adaptacija stare zgrade matičnog ureda ), a rekonstruirano je i nekoliko sakralnih objekata. Prigoda je ovo zahvaliti i svim resornim ministarstvima s kojima surađujemo, državnim tvrtkama , agencijama, Sisačko-moslavačkoj županiji, Sisačkoj biskupiji…

DSC_0048

Ono što s nestrpljenjem očekujemo   je izgradnja novog dječjeg vrtića. Podsjećam kako smo lani otvorili novu vrtićku skupinu u prostoru OŠ Mladost Lekenik. Vrijednost ovoga ulaganja bila je oko 200 tisuća kuna, tu se zahvaljujemo SMŽ i OŠ Mladost.

DSC_0038

Lani smo prvi puta isplatili  i Božićnice umirovljenicima s područja naše općine i za to izdvojili iz svog proračuna 115 tisuća kuna.

 DSC_0065

RQ: Počela su ulaganja u PZ Marof

–  U prošloj smo godini prodali parcele u PZ Marof Lekenik, a počeli su nicati i prvi objekti u proizvodnoj zoni, gradi se i benzinska crpka,kao i popratni objekti. Na području naše općine po podacima HZZ za veljaču nezaposlenih je samo 234, raduje me i što se na područje općine  doseljavaju mlade obitelji.

Provodimo niz mjera za pomoć poduzetnicima , a ostvarujemo i veći proračunski prihod, zahvaljujući Odluci Vlade RH , u dijelu poreza na dohodak.

Moram spomenuti kako smo lani isplatili ukupno  54 potpore po 1500 kn za novorođeno dijete . Subvencioniramo  prijevoz učenicima i studentima,  u cilju očuvanje cijelog prostora , subvencioniran je i prijevoz od Siska do Farkašića . Za vatrogastvo smo u 2019. godini izdvojili  1,3 mln kn, a nabavljeno je i  vozilo za DVD Letovanić (330 000 kn). Prije nekoliko dana potpisan je Ugovor s MUP-om o donaciji novog vozila za DVD Lekenik.

RQ: Kako na život u općini Lekenik djeluje situacija s bolesti COVID-19?

– Zaustavljeni su mali projekti ,  preporuka je Vlade RH da se nastavi s EU projektima pa je pri  završetku proces javne nabave vezan uz projekt „Rekonstrukcija  Hrvatskog doma u Lekeniku, projekt je vrijedan 7,5 mln kn. Neki će projekti  pričekati , jer zbog trenutnih mjera slabije se puni proračun. Sve poduzetnike koji ,zbog uvedenih mjera, ne  rade oslobodili smo plaćanja komunalne naknade,  one koji ostvare prihod manji od 20 posto u odnosu na lanjski isti mjesec oslobađamo u 50 – postotnom iznosu . Sve obveznike i fizičke i pravne osobe od 01. travnja oslobodili smo plaćanja zateznih kamata,  obzirom da dječji vrtić ne radi ni roditelji ne plaćaju uslugu vrtića  .

DSC_0055

Pripremaju se  i mjere i razgovori sa sindikatima, oko smanjenja plaće zaposlenicima u sustavu.

Još jednom svim stanovnicima općine Lekenik želim sretan Dan općine i blagdan našeg zaštitnika sv. Jurja.

 DSC_0040

 

O Jurjevu:

Jurjevo je narodni blagdan koji se slavi 23. travnja. Mnogi europski narodi smatrali su taj dan pravim početkom proljeća i poljodjelskih radova. Snagu proljeća i plodnosti utjelovljuje sv. Juraj na bijelom konju koji opremljen štitom i kopljem svladava zmaja, odnosno snagu zime, mraka i podzemlja. Jurjevdan je i blagdan pastira jer su nekada na taj dan, većinom na području sjeverne Hrvatske, unajmljivali pastire, stoku gonili na ispašu i kitili je cvijećem i zelenilom. Na raskrižjima su se uoči Jurjevdana postavljala okićena stabalca, tzv. majge, i palile jurjevske vatre, krijesovi, oko kojih se plesalo, a potom se na živim izvorima pila voda.

RQ: Svim stanovnicima općine Lekenik čestitamo blagdan njihovog zaštitnika i Dan općine, svima koji nose ime Jura, Juro, Jure, Jurica  Đuro, Đurađ, Đurđa, Đurđica…čestitamo imendan.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.