Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Ivan Celjak: “Kvaliteta i bogatstvo nekog društva i pojedinca prepoznaje se ponajviše u brizi za djecu i starije”

“Akciju Ujedinjeni protiv koronavirusa pokrenuo sam na početku pojave epidemije u našem gradu, gradu Sisku”

"Akciju Ujedinjeni protiv koronavirusa pokrenuo sam na početku pojave epidemije u našem gradu, gradu Sisku"

RQ: U prostorijama našeg radija, poštujući mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite o socijalnoj distanci, a u svezi epidemije Covida-19, ugostili smo zamjenika sisačko-moslavačkog župana, Siščanina Ivana Celjaka.


20200427_145532


Ne postoji aktualnija tema u Hrvatskoj od one u zdravstvu vezano za korona virus. Kakva je situacija u našoj Županiji.

– Kao i u ostatku Hrvatske, Sisak , a ni naša Županija nisu izolirani od ove teme.Pridržavajući se uputa Nacionalnog stožera, možemo reći da smo ovladali situacijom s korona virusom u našoj Županiji, o čemu govore brojke da na jučerašnji dan imamo petnaest zaraženih, a ukupno je ozdravilo sedamnaest osoba.

Upravo je u Sisku skupina građana napravila stranicu podrške Nacionalnom stožeru zbog izrazito odgovornog i pravovremenog načina upravljanja ovom kriznom situacijom i drago mi je da je to tako.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković pronašao je kvalitetna, stručna i pouzdana kadrovska rješenja za krizna vremena, s ministrom zdravstva Vilijem Berošom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem, a uz doktoricu Alemku Markotić i ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka svoju zahvalnost dugujemo još čitavom timu stručnjaka koji svakodnevno rade da se što prije vratimo svojim uobičajnim aktivnostima i normalnim životima.

Moram iskoristi ovu priliku koju ste mi pružili i javno zahvaliti medicinskom i ne medicinskom osoblju iz naše sisačke Bolnice, Zavoda za hitnu medicinu, Zavoda za javno zdravstvo, domovima zdravlja i svima onima koji danonoćno rade.Rade u smjenama od 24 ili 16 sati i daju sve od sebe da sačuvaju naše zdravlje.


RQ: Na koji način svatko od nas običnih građana može pridonijeti u borbi s korona virusom?

– Najvažnije je pridržavati se uputa i preporuka Nacionalnog stožera. Ono što mi moramo je držati socijalnu distancu.

– Karmen, dopustite mi molim Vas da ovim putem pozdravim i zaposlenike te sve korisnike domova za starije i nemoćne koji su trenutno najugroženija skupina. Znam da im je teško što ne mogu vidjeti članove svoje obitelji, da se možda osjećaju tužno, no očuvanje zdravlja je na prvome mjestu.

Vidimo što se dogodilo u Italiji. Najrizičnija su skupina naši stariji sugrađani i na njih svi trebamo više pripaziti.Jer znamo da se kvaliteta i bogatstvo nekog društva i pojedinca prepoznaje ponajviše u brizi za djecu i starije.


IMG-9e4413289e6616b7ca1248c2e2753ac8-V


RQ: Prije nekoliko tjedana pokrenuli ste akciju #ujedinjeni protiv korona virusa, tko je sve sudjelovao u njoj i što je realizirano? Što je po vama ključno u borbi s korona virusom?

– Akciju Ujedinjeni protiv korona virusa pokrenuo sam na početku pojave epidemije korona virusa u našem gradu, gradu Sisku, s obzirom da sam kao sisački dožupan razgovarao s djelatnicima i Bolnice i Doma zdravlja koji su mi napomenuli da suna prvoj liniji borbe s virusom, a time i najizloženija skupina koja mora imati adekvatnu zaštitu. Naš Stožer je u dogovoru s Nacionalnim stožerom bio u postupku nabavljanja opreme, no u tim prvim danima pokazala se najveća potreba, osim za rukavicama, za zaštitnim maskama odnosno Vizirima.

Kontaktirao sam neke svoje prijatelje, objavio poziv na društvenim mrežama i u samo par sati javilo se jako puno volontera, ne samo Siščana već i volontera iz drugih gradova koji su se priključili akciji i krenuli s nama izrađivati zaštitne vizire.


RQ: Koliko je akcija bila uspješna, koliko ste ih izradili?

– Velikom voljom i trudom tih ljudi, izrađeno je preko tisuću vizira koje smo dostavili našoj Bolnici u Sisku, Domovima zdravlja Sisak, Petrinja, Kutina, Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, Zavodu za hitnu medicinu ali i sisačkom te petrinjskom Domu za starije i nemoćne…

Ova je akcija pokazala kako se građani Siska mogu i žele priključivati akcijama od općeg dobra i zaista ovim putem zahvaljujem svima koji su noćima radili na izradi vizira, htio sam neke ovdje imenovati ali molili su me da ovo dobro djelo ostane baš tako upisano kao dobro djelo bez imena i prezimena. Velika hvala im još jednom.


IMG-7575ef7ac73facdf52d89c2d13811811-V


RQ: Kako se vi osobno nosite s novom situacijom. Sigurno je i svakodnevni posao koji radite otežan.

– Srećom živimo u doba modernih tehnologija koje nam omogućuju da se barem čujemo i vidimo na taj način. Socijalni kontakt je potrebno svesti na minimum gdje god je to moguće. Mogu reći da se posao odvija redovno, samo uz stroge mjere opreza i koncipiran je više kroz telefonsku komunikaciju, elektroničku poštu ali i tamo gdje je neophodno, osobni dolazak, uz poštivanje mjere socijalne distance.

Ova situacija odlično pokazuje koliko je bitno imati u sustavu kvalitetne liječnike, medicinske sestre, njegovatelje, spremačice i ostalo medicinsko i nemedicinsko osoblje. Upravo zbog toga, ulaganje u sustav zdravstva prioritet je našoj Županiji.


Image00006


Svi ste vidjeli veliki novi bolnički kopleks koji se gradi u krugu naše Bolnice. To je potpuno novi objekt koji će koristiti svi pacijenti s područja naše županije. Izgradnja i opremanje središnjeg paviljona vrijedna 177 milijuna kuna najvrijedniji je projekt u našem zdravstvenom sustavu u zadnjih nekoliko desetljeća. Ulagalo se u bolnicu i ranije ali nikada s ovako velikim sredstvima. Mislim da nam je ovaj virus pokazao koliko je zdravstveni sustav u Republici Hrvatskoj važan i ono što je još važnije koliko je kvalitetan.


30032017_1


RQ: Kad ste spomenuli središnji paviljon, u kojoj fazi je taj projekt, ima li zastoja zbog ove situacija koja nas je zadesila?

– Konstrukcija zgrade je gotova, to su mogli vidjeti i naši slušatelji. Trenutno se vrše radovi unutar same zgrade. Sada se vidi njezina veličina i ono o čemu smo stalno govorili, spoj sa zgradom kirurgije i zgradom interne i zaraze. Što će to konkretno značiti za naše pacijente?

Pacijenti će se napokon kroz veći dio bolničkog kompleksa moći kretati unutarnjim prostorima, a ne kao do sada da se naši najteže bolesni sugrađani moraju voziti od zgrade do zgrade po otvorenim prostorima. To je sigurno i za njih i za zaposlenike bio dodatan problem kada se po kiši, snijegu, vjetru, vrućinama prevoze u jednu zgradu na pretrage pa vraćaju u drugu zgradu i tako nekoliko puta. Osobi koja je bolesna moramo maksimalno olakšati proces ozdravljenja , a ova izgradnja svakako je korak u tom, pravom smjeru.

S obzirom na situaciju s korona virusom, ne možemo reći da se radovi odvijaju otežano. Radnici su svaki dan na gradilištu. Ono što je malo otežano je dobava materijala, posebno onog koji dolazi izvan granica Hrvatske, ali i taj dio nije stao samo se malo usporio.


RQ: Što će se sve nalaziti u središnjem paviljonu?

– U središnjem paviljonu smjestit će se hemodijaliza, objedinjeni hitni bolnički prijem, laboratoriji i dnevna bolnica. Dnevna bolnica podrazumijeva one pacijente koji se zadržavaju u bolnici od 6 do 24 sata, odnosno do jednog dana. Izgradnjom središnjeg paviljona dnevna bolnica će dobiti takvih 56 postelja što će svakako smanjiti liste čekanja.

U dnevnoj bolnici funkcionirat će Službe za kirurgiju i za interne bolesti, zatim Odjeli za neurologiju, infektologiju, otorinolaringologiju i oralnu kirurgiju, u novoj bolnici smjestit će se i Odjeli za traumatologiju i ortopediju, za oftalmogoliju i optometriju te Odjel za urologiju.

Stavljanje postelja Dnevne bolnice i Jednodnevne kirurgije u jedan prostor donosi mnoge koristi poput sigurnosti zdravstvenog postupka, brže izmjene pacijenata, smanjenja broja dana bolničkog liječenja.Jednostavno, cilj nam je smanjiti liste čekanja i osigurati našim pacijentima pružanje što kvalitetnije zdravstvene usluge.


RQ: Ovdje se ne radi samo o gradnji nove zgrade, ono što je važno istaknuti da će se kupiti i nova oprema za odjele

– Tako je Karmen, tu se ne radi o samo zgradi, zidovima i prozorima, već i o opremi koja će se smjestiti u taj objekt. Kupuju se operacijski stolovi, EEG i EKG aparati, aparat za ultrazvuk, uređaj za pretrage funkcije mišića i perifernih živaca, video endoskop, elektrokirurški aparati, holter aparati, aparati za anesteziju…

U ovoj krizi s virusom Covid19 pokazalo se ključnim imanje opreme za reanimaciju – respiratora. Nabavit će se različiti kirurških i drugi instrumenti, monitori za praćenje vitalnih funkcija, stanice za centralni nadzor pacijenata, lampe za dezinfekciju i još mnogi drugi uređaji.

Kupit će se uz navedeno naravno sva prateća oprema stolovi, stolci, ormari….

Važno je naglasiti da se i ovaj projekt dijelom financira sredstvima iz fondova Europske unije. Takav način financiranja najbolji je način financiranja.

To nije jednostavan posao! Puno je papira, procedura, pravila koje treba poštivati ali je to najtransparentniji način rada. Kad završe sve kontrole koje jedan EU projekt prođe onda znate da je on napravljen bez i jedne greške. Neki se upravo zbog toga i boje EU projekata, ali ja uvijek tvrdim to je najjeftiniji i najtransparentniji način rada na velikim projektima.


RQ: Spomenuli ste ulaganja u sustav zdravstva. Svi koji smo prolazili gradom primijetili smo novi izgled našeg Doma zdravlja. Radilo se o energetskoj obnovi zgrade?

– Gotovo da nema pacijenta koji nije nekoliko desetaka puta godišnje posjetio sisački Dom zdravlja.

Imali smo zgradu u centru grada koja ima kvalitetne liječnike, kvalitetne medicinske sestre, međutim ono što im je nedostajalo je moderna medicinska oprema koja bi pomogla u bržoj dijagnostici bolesti pacijenata, a nakon što smo i taj dio uspješno realizirali, ostalo je energetski obnoviti i samu zgradu kako bi se na energentima postigle još dodatne uštede.

Sredstvima iz fondova Europske unije napravljena je energetska obnova zgrade, stavljena je nova fasada, zamijenjeno je krovište, postavljena energetski učinkovitija stolarija, a zamijenjena je i unutarnja rasvjeta modernijom i oku ugodnijom LED rasvjetom. Energetskom obnovom sisačkog Doma zdravlja puno se štedi na energentima.


Gimna100


Kad gledate cijeli taj potez od Gimnazije Sisak, preko zgrade Katastra i Doma zdravlja onda možete vidjeti tri obnovljena objekta. Na zgradi Gimnazije je zamijenjena stolarija, obnovljeno je gimnazijsko igralište, zgrada Katastradobila je potpuno novi izgled, zamijenjena je stolarija i krovište, osvježena fasada i na kraju niza uređen Dom zdravlja. Na tom potezu od nekih dvjestotinjak metara država i Sisačko – moslavačka županija uložile su u zadnjih malo više od godinu dana više od 30 milijuna kuna. Kada bi Grad Sisak koji je vlasnik parka oko tih objekata sada uredio park, taj dio grada bila bi jedna lijepa uređena cjelina. Samo zajedničkom sinergijom države, županije i grada možemo smisleno urediti jednu cjelinu i volio bih da tu od strane Grada ima puno više suradnje i razumijevanja.


Image00011


RQ: Dom zdravlja nije samo izvana dobio novi izgled, što je još uloženo?

– Energetska obnova Doma zdravlja je važna zbog uštede na energentima ali je možda još značajniji projekt opremanje Doma zdravlja koji Županija isto tako financira sredstvima EU fondova. Kroz taj su projekt kupljeni:

– stolovi za pregled bolesnika,

– setovi za reanimaciju,

– 3D/4D ginekološki ultrazvuk,

– spireometri,

– multifunkcionalni aparat za fizikalnu terapiju,

– CTG aparat, EKG aparati, defibrilatori,

– različiti uređaji poput tlakomjera, otoskopa, lampi za pregled i još mnogi drugi uređaji i aparati.

Važno je reći da su opremu dobili i liječnici u koncesiji i liječnici koji spadaju pod Dom zdravlja. U sklopu tog projekta uređeni su i sanitarni čvorovi za osobe s invaliditetom te kose rampe i platforme na ulazu u Dom zdravlja.


RQ: To nisu jedina ulaganja u zdravstvo?

– Naravno. Prošle godine u Bolnicu je napokon stigao uređaj za magnetnu rezonancu, uređen je prostor i postavljena sva dodatna oprema. Kupljen je i jedan uređaj za urološke preglede, EEG uređaj za pedijatriju, te mnoga druga oprema. Svake godine kupi se nekoliko novih vozila za Zavod za hitnu medicinu. Prošle godine u listopadu izvršili smo primopredaju sedam novih vozila. Konstantno se ulaže u sve naše zdravstvene ustanove. Pokušavamo pronaći ravnotežu između ulaganja u objekte i ulaganja u opremu, koja je ipak kao sredstvo za rad izuzetno važna i za djelatnike i za pacijente.

Osmislili smo i jedan poseban program stipendiranja zaposlenika u sustavu zdravstva te su prošle godine uručena dva ugovora o poslijediplomskom stručnom usavršavanju za dva liječnika. Izuzetno nam je važno zadržati naše liječnike. Vidite koliko je u ovoj situaciji bitno imati kvalitetan zdravstveni sustav, a on prije svega ovisi o ljudima. Ljudi su naši najvažniji resursi. Možemo izgraditi najbolje bolnice, kupiti najskuplju opremu ali bez kvalitetnih ljudi nema kvalitetne zdravstvene zaštite i zato još jednom svima želim zahvaliti na entuzijazmu i kvaliteti s kojom rade.


RQ: Što se od projekata trenutno u Sisku radi ?

– Gotov je projekt Regionalnog centra kompetentnosti iz područja elektrotehnike i računalstva koji se treba nalaziti u zgradi bivše Domobranske vojarne u Lađarskoj ulici u Sisku, uskoro očekujemo potpisivanje ugovora i krećemo s realizacijom tog vrijednog EU projekta. Na početku Lađarske ulice radimo na Učeničkom domu u čijem prostoru je trenutno Strukovna škola.

Sisak je sjedište županije koje nema učenički dom. Prije nekoliko dana bio sam u obilasku gradilišta nove Strukovne škole i nisam zadovoljan dinamikom izvođenja radova, oni su sada usporeni zbog dobave materijala ali nadam se da ćemo zajedničkim snagama napokon preseliti učenice, učenike, profesorice, profesore i ostale djelatnike Strukovne škole Sisak u novi prostor. Završetak tog projekta nam je važan jer o njemu ovisi završetak učeničkog doma.

Naravno, vodimo brigu i o drugim projektima vezanima za cestogradnju, mostove, poduzetničku infrastrukturu i sl. Bez obzira na virus Covid19 posao ide dalje.


RQ: Vidim da nas čeka mnogo pitanja vezano i za obrazovanje i još neka druga područja. Nadam se da ćete doći do nas uskoro pa da i o tome razgovaramo.

– Svakako. Vjerujem da ima još dosta tema koje zanimaju vaše slušatelje i čitatelje.

Karmen, hvala vam lijepa još jednom na pozivu a svim slušateljicama i slušateljima radio Quirinusa, čitateljicama i čitateljima Quirinus portala želim prije svega da ostanu zdravi, do iduće teme, lijep pozdrav …


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.