Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

SMŽ

Fond za zbrinjavanje nuklearnog otpada preuzeo na uporabu lokaciju “Čerkezovac”

Župan Žinić: “Ovo nije ishitrena Odluka, ali možda se ipak u ovom trenutku trebalo malo pričekati, jer se građani nisu mogli očitovati ili možda prosvjedovati”

Župan Žinić: "Ovo nije ishitrena Odluka, ali možda se ipak u ovom trenutku trebalo malo pričekati, jer se građani nisu mogli očitovati ili možda prosvjedovati"

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško preuzeo je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu lokaciju bivšeg vojnog skladišta „Čerkezovac“ u Općini Dvor. Upravo je navedena lokacija ocijenjena kao preferentna lokacija za uspostavu Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, sukladno Nacionalnom programu provedbe Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva.

Uspostavom Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Republika Hrvatska će na siguran, sustavan i provjeren način zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja koje posjeduje. Kako bi se to postiglo prije svega će biti potrebno dokazati da ovaj zahvat neće imati štetnog utjecaja na okoliš i to izradom studije utjecaja na okoliš. Kao podloge za izradu studije utjecaja na okoliš provest će se istražni geološki radovi, odrediti nulto radiološko stanje i izraditi sigurnosne analize. Tijekom projekta kontinuirano će se surađivati s lokalnom i općom javnosti, te prekograničnim dionicima. Ukoliko postupak utjecaja na okoliš potvrdi da lokacija neće imati štetan utjecaj na okoliš, uslijedit će postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole“, stoji na stranicama Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

 

nuklearni15102019a

Oštra reakcija petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.”Očito, pomno  izabrani trenutak za pokretanje ovih aktivnosti, jer dok smo u izolaciji  i svaki dan sa strepnjom iščekujemo vijesti o novooboljelim i umrlim sugrađanima, nemamo  vremena misliti o očuvanju i zaštiti prirode i okoliša, niti imamo mogućnost organizirati se ili prosvjedovati protiv ovakve odluke. „

Mi smo javno tražili sazivanje tematske sjednice županijske skupštine o toj temi sa stručnjacima i zainteresiranim udrugama i građanima. No, odgovora nema jer županu Ivi Žiniću i predsjednici vijeća Ivanki Roksandić nije ni na kraj pameti poslušati oporbu, dok ne dobiju zapovijed od stranačkog vodstva ako je ikad dobiju.” – istaknuli su u svom priopćenju oporbeni vijećnici u županijskoj skupštini.

 

DSC_0028

Kada već puno pričate o transparentnosti gospodine direktore Fonda, poduzmite mjere da se županijska skupština informira o planovima i znanstvenim obrazloženjima. Ili mislite da se županijska skupština nema što miješati u radnje na županijskom teritoriju.”

 

župan ivo žinić

Na novinarski upit da komentira jeli baš sad bio pravi trenutak za provedbu ove odluke sisačko-moslavački župan Ivo Žinić odgovara kako su ovi planovi stari već gotovo desetak godina i ovo nije ishitrena odluka.

 

 

Radioaktivni otpad se u ovom trenutku nalazi na niz lokacija, a to je puno teže kontrolirati nego otpad uskaldišten na jednoj lokaciji

 

 

Ona neće predstavljati opasnost ni za stanovnike ni za okoliš, dodaje župan Žinić

 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.