Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Svjetski je dan osoba s Down sindromom

#ostanidoma i obuj različite čarape kao podrška osobama s Downom

#ostanidoma i obuj različite čarape kao podrška osobama s Downom

Iako je sve u cijelom svijetu u sjeni koronavirusa, njegovog širenja i žrtava, prisjetimo se da je danas Svjetski dan osoba s Down sindromom. Down sindrom je najčešća kromosomopatija koja se javlja kod ljudi, a uzrokovana je pojavom viška genetskog materijala na 21. kromosomu.

Procjene govore da se danas u svijetu pojavljuje prosječno 1 slučaj Down sindroma na 1000 živorođenih. U Republici Hrvatskoj se podaci o osobama s Down sindromom, koja su ostvarila određena invalidska prava, prate u Registru osoba s invaliditetom, u kojem su podaci za 1706 osoba s ovim sindromom.

 

Objava popularnog glumca Slavka Sobina na Instagramu

Objava popularnog glumca Slavka Sobina na Instagramu

 

Ovaj dan prvi puta je obilježen 2006. godine u Singapuru. Simbol ovog dana je obuvanje dvije različite čarape u veselim bojama. Ovim činom se osobama rođenim sa sindromom Down daje podrška.

Mnoge internetske stranice za podršku osobama s Downovim sindromom sugeriraju kako kromosomi izgledaju kao čarape, čime se rađa ideja o globalnoj #LotsOfSocks kampanji kao podrška osobama oboljelim od Downovog sindroma, koji imaju dodatni kromosom.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.