Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Ostalo

Petrinjsko planinarsko društvo ‘Zrin’ organizira ‘Dan medvjeđeg luka’

7. ožujka od 9 sati

7. ožujka od 9 sati

U subotu, 7. ožujka Hrvatsko planinarsko društvo ‘Zrin’ organizira ‘Dan medvjeđeg luka’. Svi zainteresirani trebaju doći na Trg hrvatskih branitelja u Petrinji u 9 sati, odakle je polazak prema planinarskom domu ‘Matija Filjak’ na Hrastovičkoj gori gdje će se moći naučiti prepoznati medvjeđi luk i saznati kako ga brati te na koji način pripremiti. Glavna organizatorica i voditeljica ‘Dana medvjeđeg luka’ je Nada Tanković.

Medvjeđi luk mnogi još nazivaju srijemuš i divlji luk, radi se o samonikloj jestivoj biljci koju je lako zamijeniti s otrovnim biljkama kao što su đurđica, mrazovac te čemerika i upravo zato potrebno se dobro educirati prije branja i konzumacije.

 

IMG_06032020_091435_(900_x_700_piksel)

 

Svi su dijelovi biljke jestivi – lukovice, listovi, peteljke cvjetova, cvijet i nezreli, zeleni plodovi. Za jelo se listovi beru do cvatnje, uz napomenu da su najukusniji oni posve mladi, prije izbijanja cvjetne stapke. Sukladno arheološkim nalazima biljka se koristi već oko 5000 godina.

Medvjeđi luk povećava apetit i izlučivanje probavnih žlijezda, jača motorne funkcije crijeva. Osim toga, biljka ima baktericidno, fungicidno i antiskorbutično djelovanje. U antičkom Rimu i srednjem vijeku smatralo ga se za dobar način da se očisti želudac i krv. U drevnim medicinskim raspravama spomenut je kao pouzdan i siguran lijek za vrijeme epidemija kuge, kolere i drugih zaraznih bolesti. Tinktura divljeg luka liječi od groznice, kašlja, bronhitisa, reume i išijasa. Sprječava nakupljanje kolesterola u krvi, stimulira rad srca, snižava krvni tlak i pomaže kod normalizacije metabolizma.

 

dan luka 2020

 


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.