Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Novska

Održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Novske

Pokažimo odgovornost kao zajednica

Pokažimo odgovornost kao zajednica

Dana 13. ožujka 2020. godine održana je sjednica Stožera civilne zaštite Grada Novske na kojoj su prisustvovali svi predstavnici relevantnih gradskih i državnih institucija, a vezano za epidemiološku situaciju u Sisačko – moslavačkoj županiji i Republici Hrvatskoj glede epidemije COVID-19.

Na Stožeru je predstavljeno trenutačno epidemiološko stanje u Sisačko – moslavačkoj županiji koje broji ukupno 78 osoba stavljenih pod zdravstveni nadzor – samoizolacija i jednog oboljelog od COVID-19, osobu koja je došla iz Italije i koja je smještena u izolaciju u Opću bolnicu dr. Ivo Pedišić u Sisku.

Stožer također obavještava građane da su brojevi dežurnih epidemiologa u Sisačko – moslavačkoj županiji dostupni kako slijedi, uz napomenu da građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili na zahvaćenim područjima ne kontaktiraju epidemiologe, već telefonom svog liječnika obiteljske medicine.

 

Zavod za javno zdravstvo Sisačko – moslavačke županije 098 29 35 78
098 293576
098 29 35 72
098 981 32 73

 

Nadležne institucije apeliraju na sve građane da se odgovorno ponašaju i provode mjere samozaštite te se pridržavaju svih dosad donesenih uputa i preporuka.

Od iznimne je važnosti da se građani koji su boravili na zaraženim područjima u zadnja 2 tjedna i građani koji su dobili rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor NE KREĆU među općom populacijom i ostanu kod kuće u samoizolaciji. MUP će kontrolirati građane pod zdravstvenim nadzorom pridržavaju li se samoizolacije.

Građani koji se ne pridržavaju rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor će biti sukladno zakonskim propisima novčano kažnjeni.
Kao zajednica, možemo pokazati odgovornost na način da ne širimo dezinformacije, kontinuirano se educiramo i vodimo brigu o higijenskim navikama.

Na snazi su i dalje donesene mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2).

 

Prevencija je ključna te molimo građane i poslodavce da se pridržavaju svih navedenih smjernica i uputa:

 

Niz uputa koje se svakodnevno ažuriraju i objavljuju na web stranicama pratite na poveznici:  https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Samo zajedničkim naporima možemo doprinijeti održanju ove relativno mirne epidemiološke situacije koju imamo sada u Hrvatskoj.

Najvažnije upute za građane:

1. Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine telefonom.

2. Osobe koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, moraju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.

3. Osobe koje su boravile unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, a koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, imaju obvezu javiti se telefonom svom nadležnom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa.

 

Sve informacije vezane uz novi koronavirus pratite na web stranicama i društvenim mrežama:

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.