Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dr. Ivana Popek: “Debljina je bolest i rizični čimbenik za niz kroničnih bolesti”

U povodu Svjetskog dana debljine

U povodu Svjetskog dana debljine

Svake se godine 04. ožujka obilježava  Svjetski dan debljine, a njeni korijeni mnogo su dublji i kompleksniji od onog što vidimo na prvi pogled. Prema posljednjim istraživanjima u Hrvatskoj se u sljedećih 30 godina prekomjerna tjelesna masa može povezati s padom očekivanog trajanja života od čak 3,5 godine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja ‘Živjeti zdravo’, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo.

Dr. Ivana Popek, specijalist javnozdravstvene medicine u Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije ističe kako se danas puno govori o prekomjernoj tjelesnoj težini i debljini, jer ona i jest veliki problem

 

 

S druge strane, dodaje dr. Popek  živimo u doba obilja okruženi visokokaloričnom hranom, a konzumiramo i namirnice koje su pune i skrivenih šećera i masnoća

 

 

Debljina se često pripisuje hormonalnim poremećajima i nasljeđu, no ti uzroci su manje zastupljenosti, pretilost nije rezultat nasljeđa nego načina života kakav prakticira jedna obitelj.

Debljina nije estetski poremećaj, ona je bolest, ali i rizični faktor za pojavu drugih bolesti. Posebno napominje dr. Popek

 

 

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rasprostranjenost debljine se u europskim državama od 1980-ih utrostručila.

Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da 75% Europljana koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu  toga uopće nisu svjesni, a zabrinjava i  podatak da jedan od pet Europljana ne poduzima nikakve mjere za liječenje debljine.Što se tiče Hrvatske, među odraslim muškarcima imamo najveću stopu debljine u EU, no dobra vijest je da udio žena s debljinom pada.

Posebno treba naglasiti kako debljina nije problem samo odraslog stanovništva,  već se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne i ozbiljne posljedice za zdravlje djece

 

 

Kroz Nacionalni program „Živjeti zdravo“ želimo pozitivno djelovati na zdravlje populacije mijenjajući uvjete u našoj okolini, dodaje dr. Popek.

 

 

Cilj projekta ‘Živjeti zdravo’ je unaprjeđenje zdravlja sveukupne populacije, pa se poruke iz programa upućuju i mladima i odraslim, starijim osobama, kako bi im život bio ispunjeniji, aktivniji i sa što manje kroničnih bolesti, koje osim što narušavaju kvalitetu života svakog pojedinca, opterećuju i zdravstveni  sustav.

Projekt ‘Živjeti zdravo’ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.