Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Uzorci poslani iz Siska u Kliniku “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu negativni su na koronavirus

Preventivne mjere i uobičajeni zdravstveni nadzor

Preventivne mjere i uobičajeni zdravstveni nadzor

U Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu testirano je ukupno šest uzoraka na koronavirus (COVID-19) – po jedan iz Splita i iz Rijeke i po dva uzorka iz Zagreba i iz Siska, priopćeno je iz Klinike.

Kako se doznaje od ministra zdravstva Vilija Beroša, svi testovi su negativni.

Simptomi koji mogu ukazivati na prisutnost novog koronavirusa u organizmu, a to su temperatura i  znakovi respiratorne bolesti, a osoba je boravila u području u kojem je zabilježen značajan broj oboljelih od ovoga virusa, zahtijevaju da se postupi po protokolu. Protokol uključuje standardne preventivne, profilaktičke mjere kako bi spriječili da se na našem području ova bolest razvije ili proširi, naglašava dr. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo sisačko-moslavačke županije.

Podsjetimo, više od 50 osoba s područja Petrinje, Siska, Popovače i Kutine tijekom proteklog vikenda boravilo je u Italiji, preciznije Veneciji i Padovi, među kojima su i učenici Srednje škole Petrinja, smjer Gimnazija. Upravo u tim talijanskim mjestima od prošlog tjedna novi koronavirus uzima sve više žrtava.

„Išli smo sa preventivnim mjerama, a to je na svim putnicima koji su 22.veljače boravili u Padovi ili Veneciji, a nemaju zdravstvenih tegoba, provest će se 14-dnevni zdravstveni nadzor. Za sada u izolaciji kod kuće, s tim da se svaki dan telefonom javljaju teritorijalnom nadležnom epidemiologu, a u dane vikenda epidemiolog je u pripravnosti kojeg će svakodnevno izvještavati o svom zdravstvenom stanju i izmjerenoj tjelesnoj temperaturi. Ako bi osoba pod zdravstvenim nadzorom razvila znakove respiratorne bolesti, epidemiolog koji provodi nadzor postupit će u skladu sa sumnjom na bolest uzrokovanu novim koronavirusom, a njegove kontakte staviti pod zdravstveni nadzor“, istaknuo je dr. Inoslav Brkić.

Naše je nadzirati, dodaje dr. Brkić. „Ako osobe razviju kliničku sliku bolesti koja bi mogla upućivati ili pobuđivati sumnje na infekciju novim koronavirusom, a zadovoljeni kriteriji da je unazad 14 dana bila na području zahvaćeno ovim infektom, uz konzultacije i dogovor sa infektologom Opće bolnice dr.Ivo Pedišić u Sisku i asistiranim prijevozom sanitetskim vozilom Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije, uz sve mjere opreza i zaštite, hospitalizirat će se u izolacijskoj jedinici Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku. Radi se o standardnim, preventivnim, profilaktičkim mjerama kako bi spriječili da se na našem području ova bolest razvije ili proširi“, dodaje Brkić.

Važna je suradnja svih, i građana, ali i cijelog zdravstvenog sustava, a na našem području suradnja Zavoda za javno zdravstvo, OB “dr. Ivo Pedišić” i Zavoda za hitnu medicinu SMŽ je izvrsna, zaključuje dr. Brkić.

 

Foto: BFM.hr


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.