Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Novi projekt petrinjske Udruge IKS na tri kontinenta

‘Doba migracija’ predstavlja širi pojam migracija aktualnih u svijetu

'Doba migracija' predstavlja širi pojam migracija aktualnih u svijetu

‘Doba migracija’ novi je projekt kojeg je započela petrinjska Udruga IKS s partnerskom udrugom iz Francuske – Pistes Solidaires. Udruga IKS je zahvaljujući ovom projektu partner organizacijama s tri kontinenta, Južne Amerike, Afrike i Europe, odnosno iz Urugvaja, Kolumbije, Ugande, Španjolske i Francuske, a partnerski sastanak i dogovor o samom projektu održan je u francuskom gradu Pau. Tako će 22 mladih ljudi između 18 i 30 godina starosti sudjelovati u volonterskim aktivnostima s početkom u srpnju 2020., s trajanjem od tri do pet mjeseci.

Mladi iz Hrvatske imat će priliku putovati u Južnu Ameriku gdje će volontirati kroz projekte u zajednicama Urugvaja i Kolumbije. Udruga IKS će u Petrinji ugostiti dvije mlade osobe iz Južne Amerike u projektima koji će trajati 5 mjeseci. Svi troškovi života, putni troškovi i džeparac tijekom volonterskih aktivnosti pokriveni su iz programa Erasmus+. Ovo su rijetke prilike koje mladima pružaju mogućnost za otkrivanje vrlo različitih zemalja, kultura i kompetencija za njihov osobni  i profesionalni rast i razvoj.

 

web team Uganda Colombia Uruguay

 

‘Doba migracija’ predstavlja širi pojam migracija aktualnih u svijetu, temu koja je trenutno vrlo bitna na globalnoj razini. Ova tema ne obuhvaća samo izbjeglice i migrante o kojima se najviše vode rasprave već i migracije kad građani odlaze u druge zemlje u svijetu kako bi pokušali osigurati bolji i pravedniji život. Važno je naglasiti da pored migracija uzrokovanih ekonomskim razlozima valja obratiti pažnju na migracije građana koji iz svojih zemalja odlaze u bijegu iz atmosfere gdje se ne osjećaju ravnopravnima i sigurnima u ostvarenju svojih osnovnih životnih potreba.

 

logosbeneficaireserasmusright_hr

O problemu migracija iz Udruge IKS kažu: ‘ U zajednicama kao što je Petrinja, na primjer, nemamo sustavne metode za integraciju migranata, kako za djecu u obrazovnim ustanovama, tako i za cijele obitelji u zajednicu. Sami građani susreću se svakodnevno s mnogim problemima, pri dobivanju informacija i ostvarenju svojih prava, posebno kada su u pitanju državne službe, tako da je problematika migranata uz jezične barijere, nepoznavanje lokalne kulture i mentaliteta ljudi, neupitna i zahtijeva sustavan i brz pristup rješavanju’.

 

web team2

 

Kroz projekt ‘Doba migracija’ o ovoj će se tematici govoriti sa zainteresiranim građanima Petrinje i pokušati povezati zajednička iskustva i izazove migracija, kako bi u konačnici barem malo osvijestili šire građanstvo o situaciji i time radili na pozitivnim rješenjima za integraciju i bolji život svih zajednica.


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.