Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dan ružičastih majica

Poruka je #nasiljeprestajeovdje

Poruka je #nasiljeprestajeovdje

Dan ružičastih majica najpoznatiji je program prevencije vršnjačkog nasilja u Hrvatskoj, kao i u svijetu(Pink shirt day) koji se obilježava zadnje srijede u veljači.  2017. godine Hrvatski sabor proglasio je ovaj dan  Nacionalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja na prijedlog Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Novoj Škotskoj (Kanada). Inicijativom školskih kolega na konstruktivan i inteligentan način riješeno je sustavno zlostavljanje dječaka koji je bio posvećen majci  i zaokupljen njenim liječenjem. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative.

Definicija vršnjačkog nasilja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) kaže da je to isticanje moći agresijom.

Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika opetovano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube, stoji u definiciji HZJZ-a.

Recimo NE nasilju, zaustavimo ga i podržimo ovu inicijativu nošenjem ružičaste majice.

 

Još vijesti

Copyright © 2023 Quirinus Portal Sva prava pridržana.