Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Popovača

[VIDEO] Obilježeno Vincekovo u Popovači

Kako tradicija nalaže…

Kako tradicija nalaže...

Tradicionalnim obredom, uz druženje i domaće specijalitete i ove je godine Moslavina, kraj bogat vinogradima koje njeguju vrijedni vinari, a potom proizvode domaće kvalitetno vino, obilježen blagdan Vincekova, zaštitnika vinogradara, vinara i vina.

 

Image00028

 

Vincekovo u Moslavini i ove su godine organizirali domaćini iz Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“, uz potporu Sisačko-moslavačke županije i Grada Popovače.

 

VideoCapture_20200118-133337

 

Predsjednik Udruge „Škrlet“ Igor Kovačević o značaju ovoga blagdana za vinogradare

 

 

Vinogradarska godina bila je teška dodaje Kovačević

 

 

VideoCapture_20200118-133110

 

Moslavački kraj prepoznatljiv je upravo po vinogradarstvu pistaknuo je gradonačelnik Popovače Josip Mišković

 

 

Mišković je naglasio kako će grad Popovača i turistička zajednica i dalje podržavati ovakve projekte vinogradara. U tradicionalnom obredu vezanom za Vincekovo, inače jednom od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, orezivanju trsova, domaćinima su se pridružili i gosti.

 

Image00029

 

Među njima i zamjenik sisačko-moslavačkog župana Roman Rosavec, kao i sam župan Ivo Žinić koji je ovom prigodom poželio vinogradarima i vinarima što bolju godinu, dobar urod i dobra vina.

 

 

VideoCapture_20200118-133052

 

Posebno je župan istaknuo značaj udruživanja vinograda i vinara

 

 

I dodajmo na kraju kako stari običaj nalaže da  tri orezane grančice s tri pupa u vodi držimo i negdje u kući kako bi se, kad loza potjera, moglo prognozirati kakva će biti godina. Tri grančice s trsa su i orezane.

 

Image00016

 

Orezani trs potom se obredno poškropio starim vinom te okitio kobasicama koje znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom.

 


 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.