Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Kutina

Kutinski gradonačelnik čestitao Dan međunarodnog priznanja Hrvatske

Prije 28 godina hrvatsku su neovisnost priznale članice EU

Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić uputio je čestitku povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske:

‘Drage Kutinčanke i Kutinčani,

prije 28 godina, hrvatsku su neovisnost priznale tadašnje članice Europske unije.  Hrvatsku je prvi priznao Island  19. prosinca 1991. godine dok je istog dana  Njemačka  objavila priznanje koje je međutim trebalo stupiti na snagu 15. siječnja 1992.  Priznanje su najavile i Italija, Švedska i Vatikan. Vatikan je priznao Hrvatsku 13. siječnja, a San Marino 14. siječnja.

15. siječnja 1992.godine Hrvatsku je priznalo svih 12 tadašnjih članica Europske Unije,  te  Austrija, Kanada,  Bugarska,  Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska. Sljedećeg dana uslijedilo je priznanje još zemalja, a do kraja siječnja Hrvatsku su priznale 44 države. Njemačka je uz Vatikan odigrala ključnu ulogu u međunarodnom priznanju Republike Hrvatske te je 15. siječnja uspostavila i diplomatske odnose s Hrvatskom. Tada je Hrvatska ostvarila tisućljetni san, postala međunarodno priznata država i stekla međunarodni legitimitet.

15. siječnja 1998. godine Republika Hrvatska je okončala i mirnu reintegraciju u ratu okupiranog hrvatskog Podunavlja. Uz radost i ponos, danas se  s dubokim poštovanjem prisjećamo hrvatskih branitelja i svih onih koji su dali doprinos u obrani i pobjedi Hrvatske protiv velikosrpske agresije, a najviše  onih koji su položili  najvrjednije što su imali i mogli dati, svoj život na oltar Domovine.

Stoga Vam drage Kutinčanke i Kutinčani  u ime Grada Kutine i svoje osobno ime upućujem iskrene čestitke u povodu Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske!’


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.