Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

24. siječnja 1906. Penkala patentirao prvu mehaničku olovku

Olovkom koju ne treba šiljiti stekao je svjetsku slavu

Olovkom koju ne treba šiljiti stekao je svjetsku slavu

Mnogi misle da naziv penkala za mehaničku olovku dolazi od engleske riječi ‘pen’ što znači ‘pero’. No, naziv zapravo dolazi od prezimena poznatog hrvatskog izumitelja, Eduarda Slavoljuba Penkale, koji je upravo na današnji dan, 24. siječnja 1906. godine patentirao prvu mehaničku olovku na svijetu, odnosno olovku koju ne treba šiljiti.

Kako bi njegova mehanička olovka pisala tanko, sam je lijevao tanke grafitne mine i usađivao ih u metalni držač. Penkala je za svoju olovku konstruirao i spiralni umetak koji, vrtnjom tijela vanjskog držača, po potrebi istiskuje minu. Taj se izum do danas nije promijenio!

Izumom mehaničke olovke Penkala je stekao svjetsku slavu. Samo na temelju prvih deset uzoraka penkale, iz svih velikih europskih gradova stižu narudžbe, pa je broj uskoro dosegao 100.000 naručenih penkala. Daljnji napredak sastojao se u izradi grafitnih mina u boji. Korisnik je u jednom držaču dobio crvenu i plavu boju. S jedne strane je izlazila crvena mina, a s druge plava.

Penkale su se izrađivale od vrste ebonita koji je pronašao sam Penkala. Postigavši veliki uspjeh klasičnim oblikom penkale, inženjer Penkala dolazi na ideju da je stilizira, pa tako izrađuje srebrne penkale za žene, s poklopcem na lančiću.

Za potrebe šumara i stolara oblikovao je i plosnate, raznobojne penkale, jer su im u struci takvi oblici bili potrebni.Novine su donosile slike i pisale o olovci koju ne treba šiljiti, koja je uvijek jednako duga i prikladna za svaku ruku.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.