Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Politika

Sisački HDZ osudio stavljanje promidžbenog plakata na spomenik Slavi Strieglu

“Očekujemo reakciju institucija u kulturi”

"Očekujemo reakciju institucija u kulturi"

“Sisački SDP javno se na društvenim mrežama pohvalio oskvrnućem spomenika jednom od najvećih sisačkih umjetnika, umjetnika kojem je Sisak bio cijela inspiracija, koji je živio i djelovao za svoj rodni grad. Slavo Striegl, akademski slikar, jedan od vodećih hrvatskih akvarelista i animalista, 2003. godine donirao je gradu Sisku zbirku od 319 radova, što je i dovelo do osnivanja Gradske galerije Striegl. Najpoznatija sisačka šetnica danas nosi njegovo ime, a na njoj se nalazi i spomenik ovom sisačkom velikanu.

Sisački SDP odlučio je oskvrnuti i narušiti mir umjetniku koji trajno promatra Kupu koju je obožavao. SDP je na spomenik Slavi Strieglu stavio natpise njihovog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića parolom NORMALNO, sakrivajući mu se iza leđa. Ništa tu nije NORMALNO. Notorna šefica sisačkog SDP-a Kristina Ikić Baniček koja diskriminira djecu, daje nezakonite otkaze, lažira proračun, ismijava Siščane, onda ne može niti naučiti svoje mlade podanike poštovanju, kulturi, dostojanstvenom ponašanju.

Oštro osuđujemo ovaj čin budući se time izruguje spomen na Striegla koji nikada nije razmišljao politički niti se za nekoga opredjeljivao. Očekujemo da će i institucije koje se bave kulturom u ovome gradu na isto reagirati.

Ovo priopćenje kojim se zgražamo nad ponašanjem SDP-a i načinu vođenja kampanje izrugivajući se ovom velikom umjetniku, završit ćemo riječima upravo našeg sisačkog velikana iz kojih je jasno koliko je volio svoj grad:

“Rođen sam u Sisku i iz njega, osim nekoliko manjih izleta, nisam nikada ni odlazio. Ono što ostaje u čovjeku jest djetinjstvo. Moje je bilo izvanredno. Kad čovjek zavoli u takvom djetinjstvu jedan kraj, on stalno ostaje u njemu – vode, izmaglice, mekani pejzaži, stvorili su u meni golemu ljubav prema tome kraju. Sisak i njegov ugođaj djeluju poput kisika, nešto bez čega nema života. Sisak i njegove rijeke na kojima sam danonoćno živio – od jutarnjih izmaglica preko podnevnih siesti do prekrasnih zalaza sunca. A u rijeci se sve ljepše vidi: i nebo i oblaci i drveće…u vodi nema nepotrebnih detalja, a još kad se površina namreška i zaleluja, uz pomoć mašte stvore se nebrojene čudesne slike i situacije.”

Gradska organizacija HDZ Sisak

 

Foto: Facebook


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.