Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

„100 godina sporta u Novskoj“ – izložba posvećena generacijama novljanskih sportaša

U Galeriji POU izložbu možete razgledati do kraja godine

U Galeriji POU izložbu možete razgledati do kraja godine

Nogometnom utakmicom između Đačkog ferijalnog školskog kluba iz Novske i NK „Balkan“ iz Jasenovca na mjesnom sajmištu, prije 100 godina započela je doba organiziranog bavljenja sportom.

Prva organizirana utakmica završila se visokom pobjedom „Balkana“ sa 6:1, a ekipe su ostale zabilježene na požutjeloj fotografiji koja je preživjela cijelo stoljeće.

 

SPORT_02

 

U prigodi najave obljetnice u Galeriji POU Novska, priređena je izložba „100 godina sporta u Novskoj“. Prikazane su fotografije ekipa različitih sportova , generacije novljanskih sportaša, koji su branili boje svojih klubova i predstavljali Novsku na brojnim natjecanjima.

Fotografije i brojni novinski članci dio su ostavštine Novljanina Ivana Domankušića, sportskog novinara i djelatnika, „jednog od osnivača rukometnog i šahovskog kluba“, dugogodišnjeg dopisnika Vjesnika, Večernjeg lista i Sportskih novosti.

Izloženi dio materijala za izložbu „100 godina sporta u Novskoj“ samo je mali dio njegove bogate sportska arhive, njegovo životno djelo koje brigom o zbirci fotografije, novinskih napisa, zapisnika s utakmica i natjecanja, nastavlja živjeti zahvaljujući njegovom sinu Antunu.

 

SPORT_05

 

Ivan Domankušić, dobitnik je mnogih priznanja za pisanu riječ i sportski rad u Novskoj, „vrijedno je radio na prikupljanju sportske povijesne građe grada Novske, bez koje ne bi bilo ove izložbe i raznih publikacija, o novljanskom rukometu „Zvonkov plamen još gori“ uz 50 godina rukometa u Novskoj“, u katalogu izložbe napisao je Željko Dolgoš, novinar.

Izložba je privukla nekadašnje sportaše i građane.  Mnogi koji su nekada igrali za klubove u Novskoj su se prepoznali na fotografijama, Željko Pugelnik, na fotografiji svog rukometnog kluba iz 1955. godine, iz zlatnog doba rukometa u Novskoj, Drago Stanivuković, nogometaš tadašnjeg NK „Jedinstvo“ kao i Mijo Kos, Eduard Bogović, rukometaši Josip Šmidt i Stjepan Šulekić, član košarkaške ekipe iz 1980. godine  Pjer Šeničnjak,  drugi sportaši ali i sportašice, Valerija Šagovac, 1976. godine članica Ženskog stolnoteniskog kluba „Jedinstvo“.

 

SPORT_12

 

O godinama sporta u Novskoj, govorio je Ivan Hećimović, kuglač, član Kuglačkog kluba Novska, košarkaš Josip Šimunović, sportski djelatnik i predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije, o sportu današnjice, posebno istaknuvši važnost školskog sporta od kuda sve i započinje.

Izložbu „100 godina sporta u Novskoj“, otvorio Marin Piletić, gradonačelnik, najavivši i projekt tiskanja monografije za narednu godinu, uz obilježavanje stoljeća sporta u gradu.Organizator izložbe je POU Novska, a izložba se u Galeriji može pogledati do kraja godine.


 

 

 

 

 

 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.