Boris Mesarić i Tihomir Babić

Tihomir Babić, iz tvrtke Pounje d.d. iz Hrvatske Kostajnice, novoizabrani je predsjednik HGK – Županijske komore Sisak te predsjednik Gospodarskog vijeća Županijske komore Sisak, odlučeno je na konstituirajućoj sjednici Gospodarskog vijeća 14. studenoga 2019. Za njegovog zamjenika izabran je Miljenko Rospaher iz tvrtke Gavrilović d.o.o. iz Petrinje.

Predsjednik ŽK Sisak Tihomir Babić zahvalio je članovima Gospodarskog vijeća na jednoglasnom izboru te ukazanom povjerenju.

„Ovo je ne samo osobno već i priznanje mojem profesionalnom radu, dugogodišnji sam predsjednik Uprave poznate tekstilne industrije Pounje, član Gospodarskog vijeća ŽK Sisak više od 20 godina te član Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK“, istaknuo je Babić dodavši kako i povjerenje i funkcija predstavljaju nove obveze.

Kao ciljeve svog četverogodišnjeg mandata Babić je najavio:

„Izazovi koji nas čekaju u budućnosti, i moji osobni izazovi koje vidim, prvenstveno su u demografskim problemima koji su zahvatili našu županiju, zatim ono najvažnije za gospodarstvenike, makroekonomska politika koja utječe na naše poslovanje, s naglaskom na uvođenje eura te daljnju monetarnu i fiskalnu politiku.

Digitalizacija odnosno implementacija 5G mreže kao preduvjeta naše konkurentnosti, zatim sustav odgoja i obrazovanja za buduća zanimanja koja ćemo trebati za 5 do 20 godina, a kao jedan od uvjeta za zadržavanje stanovništva na ovim prostorima jest podizanje kvalitete života u našim jedinicama lokalne samouprave“.


Gospodarsko vijeće_2


Dosadašnji predsjednik Boris Mesarić, osvrnuo se na svojih 18 godina predsjedanja Gospodarskim vijećem Županijske komore Sisak te 12 godina predsjedanja HGK – Županijskom komorom Sisak.

„Moram reći da sam zadovoljan. Prošli smo puno turbulentnih vremena kako u samoj Komori tako i u gospodarstvu. Naravno uvijek se može napraviti puno više, ali zadovoljni smo svojim obvezama koje smo imali prema našim članicama, gospodarstvenicima, kojima smo uvijek bili na raspolaganju te rješavali njihove probleme“.

S ciljem unaprjeđenja gospodarstva, više nego dobrom ocijenio je i suradnju s lokalnom zajednicom.

„Nažalost, brojke su neumoljive. Koliko god govorili o razvoju naše županije, koja je proizvodno – izvozna županija, još uvijek značajno zaostajemo za ostatkom Hrvatske. Kada gledate omjer uvoza i izvoza u Gradu Zagrebu, onda će vam sve biti jasno. Kod nas to nije slučaj. Naše tvrtke su proizvodne, izvozne, susreću se s konkurencijom izvan granica, što se itekako osjeti u kemijskoj industriji, u Petrokemiji. Značajna je prehrambena, drvoprerađivačka industrija. Činjenica je da idemo naprijed i da nismo najgori“, rekao je Mesarić.

Potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš tom je prilikom predstavio projekt Digitalna komora, koji će implementirati sedam e-usluga radi ubrzavanja komunikacije s članicama, uz digitalizaciju izdavanja dokumenata javnih ovlasti, a kako bi gospodarstvenici mogli još aktivnije sudjelovati u kreiranju i promjeni zakonodavnog i regulatornog okvira.


Gospodarsko vijeće_1


Gospodarsko vijeće ŽK Sisak za novo četverogodišnje razdoblje od 2019. do 2023. godine čini jedanaest predstavnika tvrtki:

Korina proizvodnja d.o.o. Novska (Željko Mirosavljević), Gavrilo­vić d.o.o. Petrinja (Miljenko Rospa­her), Mlin i pekare d.o.o. Sisak (Vesna Butorac), Pounje d.d. Hrvatska Kostaj­nica (Tihomir Babić), MMM Vukelić d.o.o. Brestača (Marijan Vukelić), PPS–Majur d.o.o. Majur (Mladen Galeković), Petrokemija d.d. Kutina (Davor Žmegač), Lipovica d.o.o. Po­povača (Vladimir Fresl), Selk d.d. Kutina (Ivan Brkić), Lo­nia d.d. Kutina (Krste Tomislav Jaram), Auto Promet Sisak d.o.o. (Darko Majić).

U nastavku sjednice, članovi Vijeća usvojili su Poslovnik o radu te Plan rada Županijske komore Sisak za 2020. godinu.


Tihomir Babić novoizabrani je predsjednik HGK – Županijske komore Sisak
5.00(1 glas)
Komentara(0)