Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

“Štraseri – moja ratna priča” Vesne Oršolić

“Ono što se stvarno dogodilo i kakva su to bila vremena”

"Ono što se stvarno dogodilo i kakva su to bila vremena"

Kao mlada liječnica s tek dobivenom diplomom odlazi na bojišnicu početkom Domovinskog rata, a 27 godina nakon ratnih događanja dr. Vesna Oršulić u svojoj knjizi „Štraseri – Moja ratna priča“ progovara kroz kratke priče o tom razdoblju.

 

STRASERI_1-novska

 

Knjigu je predstavila u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Ante Jagar“, podijelivši s publikom priču o sebi i svojim suborcima iz 100. zagrebačke brigade „Štraseri“ i posebno o ženama, hrvatskim braniteljicama.

Pisati je počela na poticaj svoje djece i saznanja kako u školskim udžbenicima ima premalo gradiva o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu, te je kao sudionici rata pišući knjigu o stvarnim događajima i sudionicima čitateljima željela prenijeti „ono što se stvarno dogodilo i kakva su to bila vremena“.

 

 

Štraseri – Moja ratna priča” tiskana je u izdanju Udruge dragovoljaca Domovinskoga rata „Štraseri“ i Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški, gdje danas autorica dr. Vesna Oršulić živi i radi, posao specijalistice obiteljske medicine.

 

 

Knjigu je uredila i lektorirala prof. Vjekoslava Bagarić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Novoj Gradiški, koja je ujedno i moderirala promociju knjige u novljanskoj knjižnici i čitaonici.

 

STRASERI_4-novska

 

„Štraseri“ su dragovoljačka postrojba, formirani su 4. listopada 1991. godine u središtu Zagreba, a već slijedeći dan dolaze na novljansku bojišnicu. Rame uz rame s drugim postrojbama Operativne grupe Posavina uključuju se u operaciju „Orkan 91“. Sudjelovali su u borbama za Trokut, ratno vrijeme proveli i u selima Gornja i Donja Subocka , Lovska , Gornje i Donje Kričke.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.