Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Probudi dobro u svijetu – za 1000 radosti!

Nacionalni program pomoći najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj

Nacionalni program pomoći najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj

Za 1000 radosti“, tradicionalni nacionalni program pomoći najsiromašnijim obiteljima u Hrvatskoj Hrvatskoga Caritasa, odsad pod nazivom „Probudi dobro u svijetu!“

Tradicionalni program Hrvatskog Caritasa  „Za 1000 radosti“, kojim se već 17 godina prikuplja pomoć za najsiromašnije obitelji diljem Hrvatske, u narednom godišnjem razdoblju, do studenoga 2020., provodit će se pod nazivom „Probudi dobro u svijetu!“.

Novčana sredstva prikupljena u sklopu cjelogodišnjega nacionalnoga programa za siromašne obitelji u školama, župama, putem donacijskog telefona ali i uplatama građana, jedinica lokalne i regionalne samouprave, hrvatskih tvrtki, obrtnika i udruga – kao i darovane proizvode i usluge poslovnih subjekata – Hrvatski Caritas usmjerava u 16 nad/biskupijskih caritasa, koji njima pomažu najugroženijim korisničkim obiteljima na svojemu području.

Radi se o višečlanim obiteljima, jednoroditeljskim obiteljima, obiteljima koje se suočavaju s teškom bolesti kojega od svojih članova, braniteljskim obiteljima, obiteljima pogođenima nezaposlenošću, dugovima ili jednostavno onima koje se ne mogu same nositi s dugotrajnom oskudicom, siromaštvom, socijalnom isključenošću.

Nazivom „Probudi dobro u svijetu!“ u programu „Za 1000 radosti“ tijekom narednih 12 mjeseci želi se, na tragu zalaganja i proročkih riječi, gesta i djelovanja pape Franje, osobito poticaja uz 3. Svjetski dan siromaha, osnažiti uvjerenje da i Hrvatska može postati sretna zajednica svih ljudi koji u njoj zasnivaju svoj dom i nastoje osigurati svojim obiteljima život dostojan čovjeka, pritom doprinoseći društvu svojim sposobnostima, darovima i radom.

Dobro u svijetu nije puki priželjkivani cilj ili ishod, nego, naprotiv, plod koji nastaje kada svojim riječima, stavom i djelima nastojimo probuditi, oživiti, potaknuti u sebi i oko sebe dobro, osnažiti ga i umnožiti. Ako se zalažemo za pravdu, mir i zaštitu života ali i svega stvorenog, obitelji koje se danas ovdje u Hrvatskoj susreću sa siromaštvom, bolesti, dugovima, nezaposlenosti – a osobito bolno sa životom na rubu društva, s podsmijehom, podcjenjivanjem i odbacivanjem – zaslužuju razumijevanje, naklonost i potporu, kao i solidarnost cijele zajednice.

Bez obzira tko smo, čime se bavimo, koje smo životne dobi, materijalnoga statusa, što planiramo, volimo i što sanjamo – susret sa siromašnim bratom ili sestrom prilika je da svojim životom ostavimo trag. Da primimo nešto i nešto drugomu damo. Ostavimo li otisak dobra, naš će dar u životu, srcu dodirnute osobe postati dijelom njezine životne popudbine i možda joj zauvijek promijeniti sudbinu.

Ove godine, uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz vjernu pomoć volontera iz Nadbiskupijske klasične gimnazije u Zagrebu, u sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj poslano je „Za 1000 radosti“ 480.000 promotivnih narukvica  za sve učenike a i brojne učitelje i nastavnike koji se žele uključiti. Predloženo je da oni koji mogu siromašnim obiteljima pomognu s 10 kuna, ili, prema mogućnostima, nekim manjim iznosom. Hrvatskom je Caritasu stalo da svatko može uzeti narukvicu s porukom „Probudi dobro u svijetu“ i, noseći je, dnevno se podsjećati da svojim postupcima, stavom i riječima i sam može donijeti dobro svijetu.

U sve župe na području Hrvatske biskupske konferencije Hrvatski je Caritas uputio prigodne materijale, dopise, letke i plakate, kojima poziva na uključenje u zajedničko djelo ljubavi. Dobro, makar kako maleno i skromno bilo, približit će nas bar za korak životnom hodu na tragu Onoga koji je „prošao zemljom čineći dobro“, a čije rođenje blagdanom Božića slavimo. „Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu!“ prilika je da budimo i budemo dobro (u) svijetu.

U svakom slučaju, i u svako doba, svatko može makar pozivom na donacijski telefon HC-a 060 9010 (6,25 kn; PDV uključen) ili novčanim darom na poseban račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ (IBAN HR4023400091510126452 poziv na broj 7-19) ili putem www.caritas.hr doprinijeti željenom cilju – učinkovitom pomaganju najsiromašnijim obiteljima tijekom cijele godine. Hrvatski poduzetnici i obrtnici i svi poslovni subjekti pozvani su darovati novčana sredstva, proizvode i usluge, koji će putem Caritasove mreže stizati i donositi radost u brojne obitelji u Hrvatskoj.

Hrvatski Caritas, zahvaljujući za svaku potporu tijekom proteklih 17 godina, otvoren je za različite oblike suradnje i lokalne inicijative kojima se želi djelotvorno pomoći najugroženijim obiteljima i graditi socijalne osjetljivu, nesebičnu, požrtvovnu i solidarnu Hrvatsku pokretanu djelatnom ljubavlju – Caritasom.

KONTAKT: Hrvatski Caritas, Ksaverska cesta 12a. 10000 Zagreb; 1000radosti@caritas.hr; 01 563 5045


A3-skole-mail


Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.