Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Pripremite se za novi popis stanovništva 2021. godine

Osim preko dobro znanih popisivača, moći ćete se i sami upisati preko sustava e-Građani

Ukoliko novi prijedlog o popisu stanovništva prođe javnu raspravu koja traje do 1. prosinca, prema tom novom prijedlogu popis stanovništva održat će se od 1. travnja do 7. svibnja 2021. godine, a osim što ćete u kuću moći pustiti već dobro znane popisivače, umjesto njih moći ćete se i sami upisati preko online sustava e-Građani.

Tako bi se popis stanovništva odvijao u dvije faze. Prva bi trajala od 1. travnja do 10. travnja 2021. godine kada bi se građani sami mogli popisati i registrirati putem već spomenutog online servisa e-Građani. Nakon toga bi uslijedila stanka od pet dana tijekom koje bi Državni zavod za statistiku pregledao online podatke, a nakon toga bi slijedila druga faza popisa koja bi trajala od 16. travnja do 7. svibnja 2021. godine, a u kojoj bi popisivači obrađivali sve one građane koji se nisu popisali preko online sustava.

Popis stanovništva 2021. godine trebao bi biti i posljedni popis ‘na terenu’. Po zakonima Europske unije svaka članica dužna je popisati stanovništvo svakih deset godina. No, nakon 2021. godine ide se prema tome da svaka članica svake godine daje ključne podatke o stanovništvu i to preko Eurostata.

U državnom proračunu je osigurano 14,25 milijuna kuna za popis stanovništva. Inače, ovo je četvrti popis stanovništva od samostalnosti Lijepe naše, a ukupno 17. od 1857. godine. Prvi rezultati popisa mogu se očekivati šezdeset dana od završetka procesa.

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.