Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

KULTURA

Preminula je Mani Gotovac

Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta

Bila je prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta

Preminula je Mani Gotovac, spisateljica, kazališna kritičarka i urednica koja je pomicala granice svojom odvažnošću i iskrenošću. Preminula je u utorak, 12. studenog  – na svoj 80-ti  rođendan.

Njena posljednja knjiga nosi simboličan naslov – Rastanci, koju  je pisala dvije godine, a dovršila ovo ljeto unatoč lošem zdravstvenom stanju zbog kojeg nije mogla biti na predstavljanju.

Mani Gotovac (r. 1939.) diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na Radio Zagrebu bila je kazališna kritičarka i urednica emisija o kazalištu (1961. – 1990.). Urednica je emisije Jer meni treba odgovor u Dramskom programu Hrvatskoga radija (1990.–1992.). Osnivačica je i urednica emisija Scena na Trećem programu, Govorimo o kazalištu na Prvom programu, te Kako volim kazalište na Drugom. Urednica je brojnih dokumentarnih emisija Dramskoga programa Hrvatskoga radija.

Bila je glavna urednica časopisa Prolog (1987.–1993.), ravnateljica Teatra &TD (1992.–1998.), Hrvatskog narodnog kazališta Split i Splitskoga ljeta (1998.–2002.) te Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca (2003.–2007.).

Objavila knjige Tako prolazi Glorija i Dubrovačke mišolovke, autobiografske romane Fališ mi (1–2), Ma koji život, ma koji teatar i Snebivaš me. Dobitnica je brojnih kazališnih nagrada.

Odnos politike i kulture, strast u stvaranju i licemjerje  – neke su od tema o kojima je naša slavna i utjecajna dramaturginja, teatrologinja, spisateljica i prva intendantica u povijesti hrvatskog kazališta Mani Gotovac  govorila gostujući u brojnim radijskim i televizijskim emisijama.

 

Piše: Hrt.hr / Foto: Narodni.hr


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.