Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

Iz policijske bilježnice

Hrvatski vozni park konačno je mlađi

Ove godine znatno je više električnih i hibridnih vozila.

Ove godine znatno je više električnih i hibridnih vozila.

Čini se kako svakog dana ima sve više automobila na našim cestama pa su gužve uobičajena praksa, a ono o čemu se već godinama govori jest stari vozni park među Hrvatima. Ipak, podaci za proteklih deset mjeseci ove godine govore nam nešto drugačije stvari.

Naime, u 2018. godini prosječna starost uvezenih rabljenih automobila bila je 7,18 godina, dok je u prvih deset mjeseci ove godine prosječna starost uvezenih rabljenih automobila 6,2 godine, priopćili su iz Centra za vozila Hrvatske. Dakle, u prosjeku uvozimo godinu dana mlađe rabljene automobile.

Ipak, kada govorimo o prosječnoj starosti voznog parka među Hrvatima u cjelini, onda treba znati kako je preko 70 posto vozila starije od 10 godina, a kada se promatraju vozila koja su prošla tehnički pregled, onda je to neslavnih 14,5 godina. No, ako se u ovim podacima uzmu u obzir samo osobna vozila, onda je prosječna starost 12,5 godina, što znači da su ipak nešto mlađa nego prošle godine, kada je prosječna starost bila 13,5 godina.

2018. godine prodano je oko 60,000 novih vozila i oko 80,000 rabljenih te se sličan trend događa i u ovoj godini. Zanimljiv je podatak da svako peto vozilo pada na tehničkom pregledu, a najčešći kvarovi su na pneumatici, kočnicama te svjetlima.

Ove godine znatno je više i hibridnih i električnih vozila na prometnicama. Prošle godine bilo ih je 820 dok je ove godine već u prvih deset mjeseci registrirano njih više od 1,200!

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.