Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

“Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”

"Vukovar - mjesto posebnog pijeteta"

Tri mjeseca trajala je bitka za Vukovar. Grad je od desetaka tisuća pripadnika srpskih paravojnih postrojbi i tzv. JNA branilo samo 1800 hrvatskih branitelja. Višestruko brojniji agresori – na grad su dnevno bacali i više od 10.000 granata, bombi i raketa.

Tijekom herojskog otpora stradalo je 2717 hrvatskih branitelja i civila, grad je praktički sravnjen sa zemljom. U koncentracijske logore u Srbiji odvedeno je oko 7 tisuća branitelja i civila, iz Vukovara je prognano oko 22 tisuće ljudi.

Krajem kolovoza 91. Vukovar dobiva prve udarce. Izložen je teškom bombardiranju sa zemlje i iz zraka.Grad je razoren i pust. Branitelji daju sve za slobodu. Samo na Trpinjskoj cesti uništeno je na desetke neprijateljskih tenkova. A bolnica, utočište ranjenicima i civilima – glavni je cilj napada i ubrzo ruševina.

Agresor nije imao milosti. Stanovnici u koloni napuštaju rođeni grad, u nadi da će se jednoga dana vratiti. Drugi pak završavaju u masovnim grobnicama i logorima smrti. Vukovar je razrušen, ali nikada neće biti zaboravljen.

Više desetaka tisuća ljudi iz cijele Hrvatske, a i šire doći će i ove godine na obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. želeći odati počast i očuvati spomen na sve one koji su život izgubili u Vukovaru za slobodnu Hrvatsku.
Dvadeset i osma je tužna godišnjica otkako je Vukovar sa stanovnicima i braniteljima podnio strašnu žrtvu, razaranje, ubojstva, genocid, pad, križ. Obilježavanje se već nekoliko godina zaredom odvija pod geslom “Vukovar – mjesto posebnog pijeteta”.

 


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.