Budimo povezani

Hej, tražiš nešto?

VIJESTI

Božićna drvca od 40 do 300 kuna ove godine

Hrvati najviše vole običnu smreku

Ulazimo u jedno od omiljenijih razdoblja u godini kada se sve okićuje, a neizostavni dio kićenja doma jest i kupovina svježeg božićnog drvca. Cijene su im zadnjih nekoliko godina nepromijenjene pa će tako i ove godine biti između 40 i 300 kuna, ovisno o tome koliko veliko drvce želite.

Zanimljivo je da u Hrvatskoj postoji oko tisuću proizvođača drvaca, a prevladavaju oni mali i lokalni. Također, kod nas su najpopulanije tri vrste drvaca, a to su obična i srebrna smreka te nordijska jela. Najpopularnija je obična smreka koju krase iglice izrazito zelene boje. Tako je cijena drvca visine od oko 175 do 200 centimetara oko 120 kuna. Želite li nešto veće i raskošnije, morat ćete iskeširati i više novca.

Mnogi će kupiti drvce u tegli s nadom kako će ga u proljeće posaditi u vrtu. Cijene ovakvih drvaca nešto su veće, ovisne o veličini, između 200 i 300 kuna za drvce visine oko jednog metra, ali treba znati kako ovo nije garancija da će vam proljetna sadnja i uspjeti. Naime, najčešće se dogodi upravo suprotno, drvce je šokirano boravkom u toplom prostoru pa onda opet na hladnom zraku pa se ne primi.

Za kraj, mnogi će izabrati plastično drvce smatrajući kako je ovo ekološkije rješenje jer neće svakog Božića rezati novo živo drvce te će imati jedno drvce cijelog života. Ovisno o kvaliteti izrade te materijala, ovo često nije ekološko rješenje. Naime, ova drvca ne mogu se ponovno reciklirati ako vam se raspadnu, a u sebi često sadrže olovo.


 

Više vijesti

Copyright © 2024 RSMinfo.hr Sva prava pridržana.